BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A menekültek uralták a híradókat

Az idei harmadik negyedévben a bevándorlás témája uralta az esti hírműsorok napirendjét - derül ki a Nézőpont Intézet elemzéséből. A bevándorlás kapcsán mutatott aktív kormányzati kommunikáció a híradókon is éreztette hatását, a kormányzati szereplők megjelenési aránya az M1 kivételével minden csatornán növekedett az előző negyedévhez képest.

A harmadik negyedévben a Kormányinfónak köszönhetően Lázár János volt a legtöbbet szereplő kormánytag. A Miniszterelnökséget vezető miniszter összesen 249-szer szólalt meg, míg Orbán Viktor miniszterelnök 173 alkalommal.

A Fidesz és a KDNP politikusai közül Tuzson Bence generálta a legtöbb saját hangon elhangzott megjelenést, összesen 72 darabot. Az ellenzéki politikusok közül Schiffer András volt a legaktívabb e tekintetben, az LMP társelnöke összesen 105 alkalommal szólalt meg saját hangon. A második legtöbbször Tóbiás József szerepelt, a szocialista pártelnök 57 esetben jelent meg, míg párttársa, Harangozó Tamás 49 alkalommal szólalt meg a vizsgált időszakban.

A bevándorlással kapcsolatos hírek aránya az M1-en és a HírTV-n volt a legmagasabb, 18,4, illetve 18,2 százalékos. Ez az arány az Echo TV híradójában 15,6 százalék, míg az ATV-n 11,3 százalék volt. A kereskedelmi csatornák foglalkoztak legkevésbé a témával, az RTL Klubon 7,7 százalék, a TV2 Tények című műsorában 4,3 százalék volt a bevándorlással foglalkozó tudósítások aránya.

Összesen 3918 politikai hír jelent meg az esti híradókban, ez az összes tudósítás 32 százalékát jelenti. Hasonlóan az elmúlt negyedévekhez, a TV2 híradójában jelent meg arányaiban a legkevesebb magyar vonatkozású politikai hír (18,3 százalék). Az RTL Klub híradójában a tudósítások 26,6 százaléka rendelkezett magyar politikai vonatkozással. Az M1 profilváltását követően a csatorna esti híradója hosszabb lett, több tudósítás hangzott el, mindez ugyanakkor nem érintette jelentősen a politikai hírek arányát (38,7 százalék). A harmadik negyedévben a politikai hírek aránya a HírTV híradójában 37,1 százalék, az ATV-n 39,4 százalék, az Echo TV-n pedig 50 százalék volt.

Ismét a kereskedelmi csatornákon volt a legmagasabb a balesetekkel és bűnügyekkel foglalkozó tudósítások aránya - számolt be a Nézőpont. A bevándorlás következtében ugyanakkor csökkenést figyelhettünk meg a harmadik negyedévben: a TV2 adásában 39 százalékról 36,4 százalékra, míg az RTL Klubon 3,6 százalékponttal, 26,3 százalékra csökkent a kék hírek aránya.

A bulvárhírek aránya az RTL Klub híradójában volt a legmagasabb, 5,9 százalék, míg a TV2 műsorában 5,2 százalék.

A magyar vonatkozású politikai hírek legnagyobb részét (1 053) az illegális bevándorlással kapcsolatos hírek szolgáltatták a harmadik negyedévben, ami 26,9 százalékos aránynak felel meg. A szakpolitikai tudósítások aránya 16,2 százalék volt a vizsgált időszakban, míg a pártpolitikai hírek aránya 15,5 százalékot tett ki. A kategóriák közti rangsorban a negyedik helyen a gazdaságpolitikai hírek végeztek, az összes politikai hír 15 százaléka foglalkozott Magyarország gazdasági helyzetével.

A vizsgált időszakban összesen 9 344 szereplő álláspontja jelent meg a magyar vonatkozású politikai hírekben. A harmadik negyedévben a kormány álláspontja szerepelt legtöbb alkalommal a politikai tudósítások során, az összes szereplő 22 százaléka a kormány képviseletében szólalt fel. A pártok közül a Fidesz politikusai szerepeltek a legtöbbször, az összes megszólaló 5,9 százaléka tartozott a nagyobbik kormánypárthoz. Az ellenzéki pártok közül az MSZP vezette a sort a 4,8 százalékos megjelenési aránnyal. Az előző negyedévhez hasonlóan a Jobbik végzett a harmadik helyen, a szereplők 3,1 százaléka tartozott a szélsőjobboldali párthoz. Az LMP 247 alkalommal jelent meg a politikai tudósításokban, amely 2,6 százalékot tesz ki. A Demokratikus Koalíció esetében szintén 2,6 százalékos ez a mutató, az Együtt álláspontja pedig összesen 134 alkalommal jelent meg (1,4 százalék). A politikusok megjelenési arányát tekintve a PM 0,9 százalékos, a KDNP és az Liberálisok 0,4 százalékos eredményt értek el.

A megszólalókon is látszik, hogy a kormány aktívabb kommunikációra kapcsolt: a közszolgálati csatorna kivételével mindenhol nőtt a kormányzati szereplők megjelenésének aránya az előző negyedévhez képest. Az ATV műsorában az ellenzéki pártmegjelenések összesített aránya 24 százalék volt, amely 6,7 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző negyedévében. Az ellenzéki megjelenések aránya az M1 műsorában volt a második legmagasabb, 18,7 százalék. Őket az RTL Klub követte 16,2 százalékkal, a többi csatornán 15 százalék alatt zárt az ellenzéki megjelenések aránya.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.