Cégvilág

Cégeket vert át reklámcsomagjaival a Stationeryland

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 900 ezer forintra bírságolta a Stationeryland Kereskedelmi Kft.-t, mivel 2014. szeptember 30-tól ez év április 1-ig folytatott értékesítési gyakorlatával az üzletfél választási szabadságát indokolatlanul korlátozó üzleti módszert alkalmazott - közölte a GVH kedden a honlapján.

A határozat szerint a Stationeryland - telefonon - azzal kereste meg a cégek döntéshozatalra jogosult vezetőit, hogy ingyenesen próba iroda- és tisztítószer csomagot küld számukra. A szállítólevélen azonban szerepelt egy apró betűs szöveg, amely szerint - amennyiben az átvételt a címzett aláírta - akkor közte és a Stationeryland Kft. között szerződés jött létre a fuvarlevélen szereplő áruk adásvételére. Árról egy szó sem esett, a számla viszont csak 14 nap után érkezett, amikor már megszűnt a címzett elállási joga. 

A számla általában 30-40 ezer forint közti összegről szólt. Amelyik cég ezt kifizette, annak - a kimaradt irodaszerek pótlása címén - újabb, de már 300-400 ezer forint közötti értékű terméket küldtek, az előbbivel egyező technikával.

A megállapította, hogy a Stationeryland Kft. múlt évi nettó árbevétele 9 millió 26 ezer forint volt. Miután a cég a versenyhatóság ismételt adatkéréseire nem válaszolt, érdemi információt nem szolgáltatott, 200 ezer forint eljárási bírságot szabott ki a GVH. Ezen túlmenően az eljáró versenytanács ideiglenes biztosítási intézkedést rendelt el, és a kiszabható versenyfelügyeleti bírság biztosítására 1 millió 100 ezer forintot zár alá vett a számlavezető bankban.

csalás Stationeryland átverés bírság GVH tisztességtelen
Kapcsolódó cikkek