Cégvilág

Gyorsan nő a mobil adatforgalom

A harmadik negyedévben 65 százalékkal nőtt a mobilhálózatok adatforgalma az egy évvel korábbihoz képest – derül ki az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentéséből. A fejlődés főként a mobiltelefon és táblagépen történő videonézésre vezethető vissza, és a társaság prognózisa szerint a következő években robbanásszerű bővülésre lehet számítani.

Az okostelefonokon bonyolított adatforgalom például 11-szeresére nő 2015 és 2021 között. A videotartalmak részesedése az idei 50 százalékról 70 százalékra bővül hat év múlva a teljes mobil adatforgalmon belül. A régiónkban élők különösen intenzív mobil netezők lesznek, az Ericsson előrejelzése szerint az idei 12-szeresére nő az adatforgalom Közép- és Kelet-Európában 2021-re.

A mobil-előfizetések számában visszafogott, 5 százalékos fejlődést mért a harmadik negyedévben távközlési hálózati megoldásokat és eszközöket szállító cég, szeptember végén világszerte 7,3 milliárdot tartottak számon. A július–szeptemberi időszakban 87 millió új előfizetőre tettek szert a világ mobilszolgáltatói, az új ügyfelek 75 százaléka már okostelefont vásárolt. Az Ericsson prognózisa szerint 2021-re 9,1 milliárdosra bővül a mobilosok tábora, és 6,4 milliárdnyian használnak majd okosmobilt.

A mobiltechnológiák közül a legnagyobb lefedettséggel a GSM rendelkezik, már most is 90 százalékos a globális elterjedtsége, ez hat év múlva 95 százalékra nő. A széles sávú kapcsolatot biztosító 3G-s hálózatok a világ mintegy 65 százalékát fedik le, ez az arány 2021-re 90 százalékra bővül. A legmodernebbnek számító 4G-s technológia a világ 40 százalékán érhető el már most is, a vizsgált időszak végére pedig már 75 százalékán. Az Ericsson várakozásai szerint 2021-ben már az első 5G-s hálózatokat is használhatják majd a fogyasztók, igaz, akkor még csak 150 millió ilyen típusú előfizetés lesz.

Az Ericsson szakemberei készítettek egy kimondottan Európára fókuszáló elemzést is. E szerint az európaiak mintegy 70 százaléka állítja azt, hogy fontos számára, hogy bárhol van is, legyen internetes hozzáférése. A kontinensen a mobiltelefon-előfizetések mintegy 50 százalékához van okostelefon. A vizsgált időszak végére, vagyis 2021-re Európában 880 millió okosmobil lesz, vagyis a mobilcégek ügyfeleinek 70 százaléka ilyen készüléket használ majd.

mobil adatforgalom
Kapcsolódó cikkek