Cégvilág

Óriástabletet kínál a Samsung

Bemutatta a szeptember elején beharangozott, óriási kijelzőjű táblagépét a Samsung. A dél-koreai társaság egy új, hajlékony akkumulátorral is meglepte a piacot.

Az eddigi legnagyobb, Android operációs rendszert használó táblagépet mutatta be a múlt héten a Samsung: a Galaxy View-t elsősorban szórakozásra szánták, de munkahelyeken is hasznos lehet. A 18,4 colos, 1080 x 1920 pixeles óriástablet full HD-s kijelzőt és két hangszórót kapott a multimédiás élmény növelésére.

A speciális nyitóképernyőn keresztül olyan népszerű online videós tartalomszolgáltatók felületei érhetők el, mint például a Netflix, a Hulu, az HBO Go vagy éppen a YouTube, sőt a legismertebb amerikai tévészolgáltatók, a Comcast, a DirecTV és a Time Warner Cable alkalmazásaihoz is el lehet jutni. A nyitó képernyőt átugorva egy hagyományos androidos felületre jut a felhasználó, igaz, nem a legújabb verziót futtatja a készülék, hanem az 5.1-es Lollipopot.

Az egyéb paraméterek alapján úgy tűnik, hogy az új táblagépnél a méret volt a legfontosabb a Samsungnak, mert a 2 gigabájtos memória nem kiugró – az Apple iPad Pro 4 gigabájtos, a Microsoft Surface Pro 4 pedig 4 és 8 gigabájtos RAM-al is rendelkezik –, de a nyolcórányi folyamatos üzemelést nyújtó akkumulátor sem számít extrémnek, az Apple táblagépe például tíz órát is bír a gyártó közlése szerint.

Az ma már alapelvárás, hogy wifi és bluetooth vezeték nélküli kapcsolat legyen egy tabletben, és a Galaxy View 4G kompatibilitása sem különleges, a riválisok csúcskészülékei is képesek erre. A hatalmas méret ugyanakkor árthat, hiszen a 2,65 kilogrammos tömeg ma már a laptopoknál is soknak számít. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor dobja majd piacra az új táblagépet a Samsung, és mennyiért, de egy e-kereskedelmi oldalra korábban véletlenül rövid időre kikerült az eszköz, 600 dollár körüli áron.

A dél-koreai gyártó a napokban egy speciális akkumulátort is bemutatott, Band néven: ez egy vékony, hajlékony lap, amely ideális lehet az olyan eszközöknél, mint az okosórák vagy -karkötők, hiszen a pántjukba lehet építeni, ha pedig nem az óratestben kell elhelyezni az akkumulátort, akkor az eddiginél kisebb készülékeket gyárthatnak majd. A cég állítása szerint a Band ötven százalékkal tovább bírja, mint a hordható eszközöknél jelenleg használt telepek.

Nagyot nőtt a nyereség

A harmadik negyedévben 45,4 milliárd dolláros bevételt ért el a Samsung Electronics, ez 8,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az üzemi eredmény 82 százalékkal, 6,5 milliárd dollárra szökött fel – utoljára 2013-ban volt példa az üzemi eredmény év/éves növekedésére. A vállalat okostelefon-gyártó részlege 2,1 milliárd dolláros nyereségről számolt be, ez 32 százalékkal múlta felül a 2014. harmadik negyedévi profitot.


Óriástablet Samsung
Kapcsolódó cikkek