Cégvilág

Könnyebb első lakáshoz jutni

Bár az első lakásvásárlók helyzete a lakásárak elinduló emelkedése miatt nehezedett a tavalyi évben, továbbra is jobbak a fiatalok ingatlanhoz jutási esélyei, mint öt évvel ezelőtt.

Az első lakásukat megvásárolni szándékozók helyzetét befolyásoló öt legfontosabb szempont – a lakásárak-jövedelmek viszonya, az elérhető támogatások, a hitelezési feltételek, az illetve a munkalehetőségek – közül több is pozitív elmozdulást jelez 2015-ben az előző évvel összehasonlítva, míg a 2010-es évhez képest minden tényező javulást mutat – derül ki az FHB legfrissebb kutatásának eredményeiből.

A új lakásra, 3 gyermekkel elérhető 10+10 milliós konstrukciójából adódóan az elérhető támogatások bővülése, valamint a munkalehetőségek javulása segíti jobban az első lakásuk megvásárlása előtt állókat, de a hitelezési feltételekben is pozitív irányú elmozdulás volt tapasztalható az elmúlt egy év során. A vizsgált tényezők közül ugyanakkor némileg romlott a lakásárak jövedelmekhez való viszonya, amelynek hátterében a lakáspiaci mélypont elérését követő, az elmúlt több mint másfél évben bekövetkezett jelentős lakásár-növekedés áll.

A lakáshitelek piaca további bővülést mutatott. A növekedés ugyan már 2014-ben is látszott, de akkor még csak elérte a 20 milliárd forint körüli havi kihelyezést, 2015 közepétől azonban a hitelkihelyezések összege folyamatosan átlépi a havi 30 milliárd forintot, sőt szeptemberben meghaladta a 40 milliárd forintot is. A lakásvásárlók számára kedvező, hogy a hitelek terhe tovább csökkent az elmúlt egy évben, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a piaci kamatozású forint hitelek THM szintje átlagosan 5,76 százalékon állt 2015 novemberében, míg 2014-ben ugyanebben a hónapban még 6,6 százalék volt.

Egy tipikus első évi törlesztése 2015-ben is tovább mérséklődött, így a hitelek terhei immár negyedik éve csökkennek az alacsonyabb kamatkörnyezet miatt. Jelenleg a korábbi devizahitelek szintjén állnak, a hitelrészletek a 2007-es szintnek megfelelő terhet jelentenek.

FHB Bank első lakás csok
Kapcsolódó cikkek