Cégvilág

Nincs több trükközés a kilométerórával?

Nyilvántartást vezet majd a közlekedési hatóság a járművek előéletéről.

Nyilvántartást vezet majd a közlekedési hatóság a járművek előéletéről egy közelmúltban megszületett jogszabály szerint, ez tartalmazza majd a gépkocsi forgalomba helyezése előtti, illetve az időszakos vizsgálatok alapján megállapított, javítással kapcsolatos adatokat, a futásteljesítmény mutatóit és a hatósági engedélyben feltüntetett járműazonosító információkat is. A közútijármű-előéleti nyilvántartás adatai nyilvánosan, közvetlenül elektronikus úton is lekérdezhetők lesznek, anélkül hogy igazolni kellene ennek célját, illetve jogalapját. Nem csak a majdani vásárlókat segítik ezzel: a nyilvántartott adatok statisztikai célra, egyéb statisztikai, illetve tudományos kutatási célra átadhatók és felhasználhatók lesznek, személyazonosításra alkalmatlan módon.

A nemzetközi piacon már bevett gyakorlat a járművek ilyen adatainak gyűjtése, amitől a magyar szakemberek – a külföldi tapasztalatokhoz hasonlóan – a járművek értéktartását, a piac további tisztulását várják. A gyakorlat egyik eleme már egy ideje elérhető. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a webes ügysegéden keresztül elérhető Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatást közelmúltbeli indulása óta havonta átlag hatezren vették igénybe.
Jelentős kört érinthet az újítás, tavaly ugyanis közel 550 ezer használt autó adásvétel lehetett, 11 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Tegnap az is kiderült, hogy az elmúlt évben több mint 77 ezer új autót adtak el.

szervizkönyv autó
Kapcsolódó cikkek