Cégvilág

Drasztikus fogyókúrán az Anglo American

A nyersanyagárak szabadesése miatt az Anglo American 5,6 milliárd dolláros veszteséggel zárta a 2015-ös pénzügyi évét. A bányatársaság helyzetét nehezítette, hogy a megrendelők megtartásáért vívott versenybe magas termelési költségei miatt nem tud beszállni.

A piaci túlkínálat és a csökkenő kínai igények közepette az Anglo Americannek át kell alakítania működését, hogy egészségben élhesse alapításának jövőre esedékes századik évfordulóját. Ez számos vagyonelem eladását jelenti, a befolyó összeget pedig a 12,9 milliárd dollárra rúgó adósságállomány csökkentésére kell fordítania. Emellett beruházásainál többmilliárdos értékleírást kell elkönyvelnie, és osztalékfizetési stratégiáján is változtatnia szükséges. A cég 45 működő bányája közül 29-et zár be, és 16-ot tart üzemben, néggyel kevesebbet, mint amit decemberben előre jelzett. A bányák és eszközeik eladásából 3-4 milliárd dolláros bevételt remél az idén.

A cég a jövőben a réz-, a platina- és a gyémántbányászatra fókuszál.
A veszteség kódolható volt, a bejelentésre 6 százalékot esett az árfolyam, amelynek már hétfőn adott egy lökést a Moody’s azzal, hogy befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta a cég kötvényeit. A hitelminősítő a legértékesebb öt bányatársaság közül elsőként az Anglo Americant küldte bóvliba. A vállalat tavaly a leggyengébben teljesítő blue chip volt a londoni tőzsdén, árfolyama hetven százalékot zuhant.

Anglo American nyersanyagpiac
Kapcsolódó cikkek