Cégvilág

Eladó a Jógazda szlovák cége

A Pénzügyi Felszámoló és Stabilitási Nonprofit Kft. (PSFN) nyilvános pályázaton kívánja értékesíteni a 2011 februárja óta felszámolás alatt álló Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár tulajdonában lévő J-Kassa s. r. o. nevű szlovákiai társaságot és a PSFN azzal szembeni, 823,6 millió forintos követelését. Az érdeklődők február 19. és március 21. között nyújthatják be pályázatukat az elektronikus értékesítési rendszeren. A szlovákiai érdekeltség irány­ára csaknem hajszálra megegyezik annak közel 66,4 ezer eurós (17,6 millió forintos) törzstőkéjével, míg a követelésért legalább 370 millió forintot kell leszurkolni.

A szlovákiai céggel együtt egy Kassa óvárosi részén található telek is a vevőé lehet. Az ingatlannak jelenleg a szlovák kormány a tulajdonosa, így azt egyelőre csak bérleti szerződés keretében lehet használni. A PSFN közlése szerint azonban Pozsony nem zárkózik el a 993 négyzetméteres földterület és az azon lévő 500 négyzetméteres épület értékesítésétől, amely étterem kialakítására alkalmas pincét, konferenciatermet, üzlethelyiséget, üzletet, kávézót, gépkocsiparkolót, stúdióapartmanokat, fitnesztermet és tárgyalót is tartalmaz. Az épület felújítása 2011-ben fejeződött be, ám azt az engedély megléte ellenére nem vették használatba.

A PSFN tavaly márciusban már értékesítette a Jógazda budapesti, Damjanich utcai ingatlanát, noha a nyertes a 126,8 milliós irányárral szemben mindössze 92 milliót volt hajlandó fizetni.
A 2000 lakosú Göncről indult, korábban Gönc és Vidéke Takarékszövetkezet néven működő takarékpénztár szerteágazó, meglehetősen tőkeigényes céghálót működtetett. Az érdekeltségein keresztül ásványvízgyártással, szerencsejátékkal és ingatlan-adásvétellel is foglalkozó Jógazda vesztét az okozta, hogy hitelkihelyezései gyakran megközelítették a 750 milliós szavatoló tőkéjét, 2011-es bezárásáig 8,1 milliárd forint kárt okozott 5457 ügyfelének. Felszámolásának megindítása mellett a rendőrség csalás gyanúja miatt indított nyomozást, ennek állásáról azonban nincs információ.

Újabb takarékos beolvadás

Tovább koncentrálódik a hazai takarékszövetkezeti szektor azzal, hogy az ikervári székhelyű Rum és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a répcelaki központú Répcelak és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a szombathelyi székhelyű Savaria Takarékszövetkezetbe – írta a Napi.hu a Cégközlöny alapján. A karácsony előtt három nappal aláírt szerződés értelmében az egyesülésre február 29-én, de legkésőbb a cégbejegyzés napján kerül sor. A Rum és Vidékének jelenleg 10, a Répcelak és Vidékének 11 kirendeltsége van, befogadójuk, a Savaria – 2014. évi beszámolója szerint – 12 fiókkal és 10 kirendeltséggel működött. A tavaly nyártól felpörgött egyesülési láz során 26 takarékszövetkezet olvadt be tíz másikba.


jógazda
Kapcsolódó cikkek