Cégvilág

Rekord számok az atomerőműből

Soha nem termelt annyi villamos energiát a Paksi Atomerőmű, mint tavaly. A biztonsági mutatói tovább javultak, és ismét az ország legolcsóbb áramtermelő forrása volt.

Számos tekintetben rekord évet zárt 2015-ben a Paksi Atomerőmű, jelentette be a társaság éves tájékoztatóján Csiba Péter, az MVM csoport vezérigazgatója, és az MVM Paks Zrt.igazgatósági elnöke.

A múlt évben az atomerőmű adta a hazai villamos energiatermelés 53 százalékát, és továbbra is a legolcsóbb áramtermelő létesítmény volt. „Hatékonyan és sikeresen működik az MVM csoporton belül” – jelentette ki Csiba Péter, miután összefoglalta az erőműtársaságnak a csoportban betöltött szerepét. Kijelentése azért is fontos, mert egy állami elképzelés szerint az atomerőmű az MVM csoporttól átkerülhet közvetlen állami ellenőrzés alá.
A vezérigazgató emlékeztetett, hogy a múlt év végi párizsi klímacsúcs egyik konzekvenciája, hogy nukleáris energia nélkül nehezen valósíthatók meg a károsanyag-kibocsátás csökkentési célok.
A tájékoztatón Hamvas István, az erőműtársaság vezérigazgatója ismertette, hogy a létesítmény tavaly rekord mennyiségű, azaz 15 834,4 gigawattóra áramot termelt. Az előző évinél kevesebb - szintén rekord kisszámú – jelentésköteles esemény történt az atomerőműben, de ez a 18 eset között sem volt egyetlen olyan sem volt, amely besorolható lett volna a nukleáris eseményskála valamely értékére.
90,40 százalékos csúcsra ért a négy blokk teljesítmény-kihasználása.
Tavaly elindult Pakson a 12 helyett 15 hónapos üzemanyagciklusra való átállás (egyelőre két blokkon), ennek köszönhetően ötévente megtakarítható egy nagyjavítás, ami évente átlagosan 25 napot jelent. Az idén elindul Pakson egy turbina-átalakítás, amelynek eredményeként 30 megawattal nő a létesítmény teljesítőképessége.
Idei feladat az 3. blokk üzemidejének további 20 évvel való meghosszabbítása, miután az 1. és a 2. blokk a korábbi években már megkapta az erre vonatkozó engedélyt. A mostani ez év végére várható.
Az erőműtársaság múlt évi adózás előtti eredménye 4,8 százalékkal, azaz közel 5 milliárd forinttal nőtt.

Hamvas paksi csiba
Kapcsolódó cikkek