Cégvilág

Tizenegymilliárdnál jár a Széchenyi Tőkealap

Eddig 85 hazai kis- és középvállalkozásba (kkv) összesen 11 milliárd forintot fektetett be az ötödik éve működő Széchenyi Tőkealap (SZTA), közülük 13-ból már kiszállt – tájékoztatta az újságírókat Csuhaj V. Imre, az alap elnök-vezérigazgatója. Az alapnak az értékesített cégekbe invesztált – 85 százalékban az EU, 15 százalékban a magyar állam által biztosított – tőkéje 9 esetben teljesen megtérült, ezek egyharmadánál 20 százalék körüli hozammal. Két cégnél csak arra van remény, hogy az alap visszakapja a kezdő befektetését, másik kettőnél azonban még annál is kevesebbet. Mindezek eredményeként az SZTA 10 százalék feletti éves átlagos hozammal forgatta meg a pénzét.

A kkv-k évről évre több kockázati tőkét igényelnek az alaptól, annak ellenére, hogy a bankhitelek kamata az utóbbi években jelentősen csökkent – közölte Csuhaj. Különösen sikeres volt a 2015-ös év, miután az eddigi, összesen 75 milliárd forintos tőkeigényből több mint 20 milliárdnyi ebben az évben merült fel, egy igénylő átlagban 134 milliót kért. Végül az SZTA több mint 4 milliárd értékben 36 ügyletet hajtott végre az elmúlt évben, ezek közül 28 volt új a többi esetben a kiszállásokból visszakapott tőkét adta oda az alap.

A 11 milliárd forintnyi befektetéséhez több mint 4,3 milliárdnyi magánforrás társult, ez meghaladja az alap által kihelyezett források 37 százalékát. A Széchenyi Tőkealap befektetési döntései összességében – a mai napig – több mint háromezer munkahelyet érintettek szerte az országban.

Széchenyi Tőkealap
Kapcsolódó cikkek