Cégvilág

Beszáll a pesti tőzsdébe az Erste Befektetési Zrt.

Az Erste Befektetési Zrt. lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új tulajdonosa, miután megvette a holland ING Bank N. V. magyarországi fióktelepének 2,32 százalékos részesedését – értesült a Világgazdaság megbízható forrásokból. Így már érthető, miért választotta be a BÉT március 31-i rendkívüli közgyűlése az Erste Befektetési Zrt. vezérigazgatóját, Cselovszki Róbertet a igazgatóságába. Ezt ugyanis a javaslatot tevő Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mint a 75,75 százalékos BÉT-tulajdonos – közleményében azzal indokolta, hogy „a döntéssel a BÉT igazgatóságában a piaci szereplők már négy taggal képviseltetik magukat a hétfős testületben”.
Cselovszki mellett Balog Ádám is bekerült a testületbe, noha az MKB még állami szanálás alatt áll, azt még csak most próbálják értékesíteni. Úgy hírlik, Balog igazgatósági tagságát az tette lehetővé, hogy – mint arról lapunk beszámolt – az MKB vette meg meg a tavaly február végén bebukott Buda-Cash Brókerház 4842 darab, névértéken 4,8 millió forintnyi BÉT-részvényét.

Azt nem tudni, hogy az Erste Befektetési Zrt. és az MKB mennyiért lett tőzsdetulajdonos. Mindenesetre irányadó lehet, hogy az MNB november 20-án az addig 68,8 százalékban tulajdonos osztrák konzorciumot részvényenként 3550 forintért vásárolta ki, és ugyanezen az áron hajlandó megvenni a többi tőzsdetulajdonos papírjait is. Ez az ajánlat a Világgazdaság információi szerint a napokban jár le, ám eddig alig néhányan éltek e lehetőséggel.

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-nek (PSFN) pedig kétszer sem sikerült túladnia a Quaestor 1,2 százaléknyi és a Hungária Értékpapír 0,6 százaléknyi tőzsdepakettjén. A harmadik pályázati kísérlet benyújtási határideje március 21-én lejárt, ám annak eredményét lapzártánkig a PSFN még nem tette közzé.

Erste Befektetési Zrt
Kapcsolódó cikkek