Cégvilág

Hatvanmilliós Orangeways-bukás

Mintegy 60 millió forintot biztosan bukik az Orangeways Hungária Kft., amiért nem szállította le a meghatározott időre a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-nek a várbuszokat. A Világgazdaság birtokába került szerződés szerint ugyanis amennyiben a vállalkozó nem kezdi meg a szerződéses időpontban a szolgáltatást, a megrendelő jogosult a teljesítésbiztosíték teljes összegére, és a megrendelő az e feletti kárát is követelheti. A BKK Zrt. le fogja hívni a biztosítékot, de a közlekedésszervező lapunknak adott válaszából az nem derül ki, hogy kártérítéssel is fellépnek-e az Orangewayszel szemben. A teljesítésbiztosíték elúszásával 59,625 millió forintot veszíthet az Orangeways.

A cégnek április elejéig lett volna lehetősége arra, hogy az általa vállalt 25 midibusz első öt darabjával megkezdje a szolgáltatást a budai Várban. Később pedig meghatározott ütemben kellett volna szállítani a Rába S91-es Euro 6-os motorral felszerelt buszokat. Miután az Orage­ways a szerződéses kötelezettségének nem tett eleget, ezért a BKK elállt a szerződéstől. Korábban a családi vállalkozásként ismert Orange­ways tulajdonos vezetője, Kovács Miklós a Rába Nyrt.-t hibáztatta a gyártás elmaradásáért, miközben a gyár finanszírozási feltételek teljesülésére várt. Később az Orangeways egy török márkával szerette volna kiváltani a Rába buszokat, de ezt a jelek szerint nem sikerült elérnie.

A határidő lejártával most a BKK Zrt. vezérigazgatóján a sor, hogy gondoskodjon a kieső szolgáltatás megfelelő színvonalú pótlásáról. Az alternatívák vizsgálata még folyamatban van.

busz Orangeways
Kapcsolódó cikkek