Cégvilág

Itt a nagy bejelentés: visszavonják a vasárnapi zárva tartást!

Alig több, mint egy évig élt a vasárnapi zárva tartás: Rogán Antal ma bejelentette, a kormány azt kezdeményezi, hogy töröljék el az erről szóló törvényt.

A kormány azt javasolja a parlamentnek, hogy vonják vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt - jelentette be Rogán Antal.

A miniszter az is elmondta: a vasárnapi munkáért járó pótlék kapcsán a tavaly március 15-e, azaz a zárva tartás bevezetése előtti szabályokhoz térnek vissza.

A javaslatot kivételes eljárásban terjesztik a parlament elé, azaz akár napokon belül is elfogadhfoatják. Így népszavazást sem kell tartani a vasárnapi zárva tartásról. A Kúria a múlt héten változtatta meg a Nemzeti Választási Bizottság döntését, és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét.

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma vitatott – mondta Rogán. Kiemelte: nem sikerült meggyőzni az embereket arról, hogy az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres. A nők szerint megnehezíti a családok mindennapjait - mondta. Rogán úgy véli, nem érdemes megvívni politikai vitákat a népszavazásról, s erre elkölteni milliárdokat. „Van ennél sokkal fontosabb kérdés, ez pedig a kényszerbetelepítések ügye.”

Készültünk arra, hogy egy év után értékeljük a zárva tartást – válaszolta Rogán az azt firtató kérdésre, hogy miért éppen most vizsgálták felül a szabályozást. Ez azért érdekes, mert az összes közvélemény-kutatás alapján már tavaly is világos volt: az emberek elégedetlenek a vasárnapi zárva tartással, és döntő többségük elutasítja azt.

Rogán azután jelentette be a törvény visszavonását, hogy ismertette: a vasárnapi munkavégzés tilalma túl van az egy esztendős évfordulóján, s a kormány annak idén azért támogatta a vasárnapi zárva tartást, hogy senkit ne lehessen dolgoztatni vasárnaponként. A kormánynak voltak elvárásai, célkitűzései, mégpedig az, hogy ne csökkenjen a forgalom. Cél volt, hogy a forgalom terelődjön a multiktól a kis cégekhez – mondta Rogán Antal a kormányülés szünetében.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gazdasági tárca kutatása alapján azt hangsúlyozta: a forgalom szerkezetében alapvető változás nem következett be a vasárnapi zárva tartástavalyi bevezetése után. Semmiféle érezhető visszaesés nem volt, 5-6 százalékkal nőtt a forgalom.  Az üzletek döntő többsége növelni tudta forgalmát – emelte ki Varga. Azok a félelmek, hogy a kiskereskedelmi szektorban elbocsátások lesznek a zárva tartás miatt, nem igazolódtak be – ismertette.

Varga szavai azért érdekesek, mert a vasárnapi zárva tartással a kisboltok jártak rosszul, ami ellentétes volt a kormány várakozásával. Ezt bizonyítja be a GfK kutatása is. Egyedül a kisbolt-láncok forgalma csökkent a vasárnapi zárva tartás bevezetése óta – mondta Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója a Világgazdaság kiskereskedelmi ágazat aktuális kérdéseiről szóló tavaly őszi konferenciáján.

A kormányzati célok vonatkozásában Kozák Ákos bumeránghatásnak nevezte, hogy egyedül a kisbolt-láncok forgalma csökkent 2015 márciusát követően, a többi szegmensben továbbra is növekszik a háztartások költése.

vasárnap zárva tartás Rogán
Kapcsolódó cikkek