Cégvilág

Szabálytalanul nyitott ki a legtöbb bolt vasárnap

Szabályosan csak azok a kereskedők húzhatták fel a rolót, akik erre valamilyen okból korábban is jogosultak voltak, vagy egyébként is épp most vasárnap nyitottak volna ki.

A múlt vasárnap nyitva tartó boltok nagy része vélhetően szabálytalanságot követett el, mivel gyakorlatilag nem is volt idejük alkalmazkodni a  gyorsan megváltozott helyzethez. A vasárnapi boltzárat eltörlő törvény szombaton lépett hatályba, így lehetetlenné vált, hogy a cégek már vasárnapra teljesítsék az adminisztratív előírásokat. Ezért szabályosan csak azok a kereskedők húzhatták fel a rolót, akik erre valamilyen okból korábban is jogosultak voltak, vagy éppen az évi ötalkalmas vasárnapi nyitva tartás valamelyikét tervezték már korábban igénybe venni, hiszen még az utóbbit is 15 nappal korábban be kellett jelenteni a jegyzőnek.

„Az újrakezdés feltételeinek mérlegelése során a kereskedőknek több szempontot is figyelembe kell venniük, és számolniuk kell az ezzel járó adminisztratív feladatokkal is” – hangsúlyozta tegnap egy háttérbeszélgetésen Firniksz Judit, a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje. A kereskedők ugyanis az üzlet nyitvatartási rendjében történő változást nyolc napon belül kötelesek bejelenteni a jegyzőnek.

A törvény olyan gyorsan lépett hatályba, hogy a munkavállalók beosztása sem lehetett könnyű feladat. „A már kiadott munkaidő-beosztás módosítása a munkavállaló hozzájárulásával lehetséges, bár arra is lehetőség van, hogy a vasárnapi munkavégzésre a munkáltató túlórát rendeljen el” – hangsúlyozta Szűcs László ügyvéd. A múlt hét végén azért sem volt általános az üzletek nyitva tartása, mert ha a kereskedelmi cégek rendes munkaidőben kívánják a vasárnapi munkavégzést előírni, akkor legalább hét nappal korábban kell ennek munkaidő-beosztását közölniük a munkavállalókkal. „Ez a hétnapos időszak pedig a hétfői zárószavazás és az első vasárnap között nem telt el” – emelte ki.

A törvénymódosítás lényegében visszaállította a korábbi, azaz a 2015 márciusa előtt hatályos szabályozást. A munkáltató továbbra is köteles lesz a munkavállalóknak hatnaponta legalább egy pihenőnapot, továbbá havonta legalább egy szabad vasárnapot biztosítani. A cégek vasárnapra ismét elrendelhetnek rendes munkavégzést, amely esetén 50 százalékos bérpótlékot kell fizetniük a munkavállalók számára.

A vasárnapi nyitva tartás rendszeressé válásával a PwC szerint a munkavállalók összességében többször kapnak pótlékot, vagyis emelkedik a keresetük. A cégeknek a megnövekedett nyitvatartási idő miatt várhatóan több munkavállalót kell majd foglalkoztatniuk. Pláne, hogy a szombati hosszabbított nyitva tartási időt nem törölte el a törvénymódosítás.

vasárnap zárva tartás szünnap kereskedelem bolt
Kapcsolódó cikkek