Cégvilág

Háromezer kisboltos már tönkrement

Sokan nem tudnák kigazdálkodni, ha a 100 százalékos bérpótlékot tennék kötelezővé vasárnapra - jelezte az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség elhatárolódott a VOSZ képviselőjének attól a kijelentésétől, hogy ”aki nem bírja kifizetni a száz százalékos pótlékot, az ne nyisson ki vasárnap”.

Mint írták, 2015-ben a KSH adatai szerint 3 ezerrel csökkent a boltok száma, ami a kisboltosok térvesztését jelenti. Számuk az elmúlt években fokozatosan csökkent, az elmúlt évtizedben 25 ezerrel. A kisboltosok számára az 50 százalékos vasárnapi pótlék kifizetése is jelentős teher - jelezték.

2015-ben 182 ezerről 198 ezer forintra nőtt a kiskereskedelem alkalmazottainak a havi bruttó átlagkeresete. Az évközi béremelést követően a 2016-os újranyitás után az 50 százalékos bérpótlékot is ki kell gazdálkodni, mivel nincs rá tartalék. Ez ágazati szinten 25-30 milliárd forintos teher - számol a szövetség.

A 100 százalékos vasárnapi pótlék, ami ennek már a duplája, szerintük elviselhetetlen terhet jelentene a vasárnap is nyitva tartó vállalkozások széles körének. A hét utolsó napján nyitva tartó boltok többsége kisvállalkozás, számuk 30 ezer körül mozoghat. Minél kisebb egy vállalkozás, annál nagyobb teher számára a vasárnapi pótlék 50 százalékos mértéke is, már ha talál egyáltalán eladót, pénztárost vasárnapra is - írták.

Az elől, hogy a munkavállalók és a munkaadók tárgyaljanak a vasárnapi pótlék kérdéséről, az OKSZ sem zárkózik el. Azt javasolták azonban, hogy számoljanak azzal, ha 100 százalék lenne a pótlék, akkor az emelés különbözetét melyik költségből faragnák le a boltosok.

vasárnap zárva tartás
Kapcsolódó cikkek