BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb a háztetős napelem

Nagy a szórás a napenergiával elérhető áramtermelés fajlagos árában, a napelemek iránti lakossági keresletet az Otthon Melege program is élénkíti.

Minél nagyobb egy naperőmű, fajlagosan annál kevesebbért létesíthető egységnyi áramtermelő kapacitás az elmúlt, körülbelül egy évben átadott hazai létesítményekről közzétett adatok alapján. A Világgazdaság által kigyűjtött projektek között mégis egy kakukktojás, a Newergies Kft. jászágói, fél megawattos projektje a legolcsóbb, ezzel egy kilowattnyi kapacitás 370 ezer forint ráfordítás révén jött létre. Ettől eltekintve nagyjából minden a „helyén” van: a fajlagosan második legolcsóbb már az ország legnagyobb, 16 megawattos mátrai naperőműve (400 ezer forinttal), a kisebb, közintézményi beruházásoknál a fajlagos költség 600–800 ezer forint, a családi házaknál pedig kétmillió forint körüli.

A fajlagos árnak persze csak az egyik összetevője a telepített létesítmény kapacitása. „Egy napelemet például sokkal olcsóbb a háztetőre, mint a talajra rögzíteni” – magyarázta a Világgazdaságnak az ilyen rendszerek szerelésére szakosodott Szabolcs Solar Kft. ügyvezető igazgatója. Horváth Balázs tájékoztatása szerint egy elem 7,5-8 ezer forintért telepíthető a háztetőre, míg a talajra 21-22 ezer forintért. Igaz, az utóbbi költséget a megbízó csökkentheti, ha maga gondoskodik a megfelelő, stabil tartószerkezetről. A Nap járásának költségnövelő követését viszont a hazai megbízók alig igénylik, helyette az anélkül leghatékonyabbnak számító, déli tájolást választják. (Ha erre nincs mód, célszerű a tető keleti és a nyugati oldalára is helyezni napelemeket.)

Szintén költségnövelő, de nagyon gyakran választott megoldás a napelemek csatlakoztatása az országos villamos energia hálózathoz, hiszen így eladható az éppen fölöslegben termelt áram. Az igazgató mégsem tartja célszerűnek, hogy árameladásra rendezkedjünk be, mert a kötelező átvételi ár nem akkora, hogy megérné az épület tényleges áramigényénél érdemben nagyobb kapacitásokat létrehozni. Jobb a valós felhasználáshoz igazítani a napelemek számát. Egy nagyjából havi 10 ezer forintos villanyszámlájú családi háznál egy teljes napelemes rendszer kiépítése 1,8–2 millió forintba kerül. Vagy többe, okos (smart) rendszerrel, amellyel a felhasználó optimalizálhatja napelemei működését. Ilyet csak kevés napelemrendszer-telepítő kínál az országban.

A kereslet jelenleg is erős, a lakosság körében részben az Otthon Melege program élénkíti. A közintézmények is folyamatosan írnak ki pályázatokat, nagy az érdeklődés a hűtőházak részéről, de a kivitelezők a nyíregyházi repülőtér napelemtenderét is várják. Az NRGreport úgy tudja, hogy az állami szféra is készülődik. Körülbelül tíz, átlagosan 4 megawatt teljesítményű állami napelempark létesülhet, lehetőleg ott, ahol az önkormányzatok ingyen vagy kedvezményesen biztosítják hozzá a megfelelő területet. (Négy megawatt esetén mintegy 8 hektárra van szükség.) Megfelelő transzformátorokkal ellátott betáplálási pontok is kellenek, mert ha ezeket is ki kellene építeni, több lenne a kiadás. E napelemparkok áramát közvetlenül a közvilágítás, illetve közintézmények hasznosítanák, ahogyan az MVM Hungarowind pécsi naperőműve esetében. A projekt összköltsége 20-25 milliárd forint lenne, a fele uniós (Kehop) forrásból származna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.