Cégvilág

Több mint 13 milliárdos kölcsön Andy Vajna cégében

Alaposan felpumpálták Andrew G. Vajna érdekeltségét, a TV2 megvásárlásában főszereplő Magyar Broadcasting Co. Kft.-t.

Alaposan felpumpálták Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztos, média- és kaszinóguru érdekeltségét, a TV2 megvásárlásában főszereplő Magyar Broadcasting Co. Kft.-t. A cég 13,2 milliárd forintnyi rövid, illetve hosszú lejáratú kölcsönt tart nyilván a könyveiben – derül ki a cég zártkörű részvénytársasággá alakulása okán benyújtott vagyonmérleg-tervezetből.

A négy éve egészen más céllal, még Első Magyar Online Kaszinó Kft. néven alapított, szerencsejáték-fogadásról vagyonkezelésre átnyergelt társaság 2014 végéig nem sok vizet zavart, árbevételt nem produkált, 323 ezer forint saját tőkét és 100 ezer forint rövid lejáratú kötelezettséget tartott nyilván. Azóta azonban nagyságrendekkel változtak a tételek: tavaly december végén a Magyar Broadcasting 6,7 milliárd forint hosszú lejáratú beruházási és fejlesztési hitelt, valamint 6,6 milliárd forint rövid lejáratú kölcsönt tüntetett fel a mérlegében. Ez összességében kétszer nagyobb összeg, mint az eddig nyilvánosságra került adatok alapján az állami Eximbank Zrt. által nyújtott hitel. A Magyar Broadcasting tavaly novemberben kötött megállapodást az Eximbankkal 21 millió euró (jelenlegi árfolyamon 6,55 milliárd forint) „versenyképességet javító belföldi befektetési hitelről” a TV2 Média Csoport Kft. és a londoni CEE Broadcasting Ltd. megvételének finanszírozására. Az üzleti titokként kezelt vételárat a piacon 20 milliárd forint körüli összegre becsülik, amelynek finanszírozásába a Népszabadság értesülése szerint az állami bank mellé az OTP Bank is betársult.

Az állami finanszírozás a bevásárlás után is folytatódik, a múlt héten újabb Eximbank-jelzálogbejegyzés jelent meg, ezúttal a TV2 Média Csoport Kft. üzletrészein. Sajtóértesülések szerint most a működéshez nyújtott 1,2 milliárd forintos forgóeszközhitelről és a TV2 médiaoffenzívájának finanszírozásáról van szó. A kereskedelmi tévé a napokban jelentette be, hogy hamarosan kilenc új csatornát indít.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek