Cégvilág

A hatóság sem tudja elodázni az RTL és a TV2 díjszedését

Várhatóan a televíziós kábelszolgáltatóknak nem sikerül megakadályozniuk, hogy a két nagy kereskedelmi televízió terjesztési díjat szedjen tőlük.

Várhatóan a televíziós kábelszolgáltatóknak nem sikerül megakadályozniuk, hogy a két nagy kereskedelmi televízió július 1-jétől terjesztési díjat szedjen tőlük, bár a Magyar Kábelkommunikációs és Hírközlési Szövetség (KBHSZ) hatósági eljárást kezdeményezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) a TV2 és az RTL Klub honlapján közzétett általános szerződési feltételekkel (ászf) kapcsolatban.

A médiahatóság akkor léphetne fel érdemben, ha jogvita alakulna ki a felek között például egy szerződés kapcsán. Ha erről lenne szó, akkor a hatóság hozhatna olyan döntést, amely a jogsértőnek vélt vagy vitatott szerződés életbe lépését is érintheti. Ilyen ügytípusban ilyen konkrét jogvitás kérelem azonban még nem érkezett az NMHH-hoz – közölte a Világgazdasággal az NMHH.

Jelenleg tehát nem erről van szó. A Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség konkrét hatósági eljárási kérelmet nyújtott be, amelyről a jogszabályok alapján az eljárási kérelmet lezáró döntésig érdemben nem adható tájékoztatás – közölte lapunkkal a médiahatóság. Úgy tudjuk, hogy a hatóság most az ászf-fel kapcsolatos körülményeket vizsgálja.

Az ászf-ekben szerepel, hogy a televíziók havi 290, illetve 294 forintot kérnének a kábelszolgáltatóktól műsoraik terjesztéséért. Az ezt lehetővé tevő kormányhatározat szerint a televíziók szabadon állapíthatják meg a díjat. A kábelesek szerint viszont a műsordíj érvényesítésének körülményeiről szóló általános szerződési feltételek diszkriminatívak. Sértik a hírközlési területen általánosan elvárt versenysemlegességet, továbbá nem felelnek meg számos törvényi és más jogszabályi előírásnak, és nem utolsósorban nincsenek tekintettel a fogyasztók jogos érdekeire sem. Az NMHH tehát most ez vizsgálja, és erre a beadványtól számított, a szintén említett 40 nap áll rendelkezésre a médiatörvény szerint, de a határidő közeledtével a hatóság törekszik a döntés meghozatalára még július 1-je előtt.

Arra a kérdésünkre pedig, hogy a kábelszolgáltatóknak van-e lehetőségük arra, hogy külön csomagot alakítsanak ki a két csatornának (külön-külön), illetve hogy miért nincs lehetőségük az előfizetőknek, hogy saját maguk állítsák össze a csatornacsomagot, a hatóság azt válaszolta: az elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtása során a szolgáltató – néhány kivételtől eltekintve (például egyetemes szolgáltatás) – nem korlátozható a kiskereskedelmi, azaz előfizetői díjcsomagjainak összeállítása során az európai uniós keretszabályozási rendszerből következően (amit a magyar hírközlési törvény is implementált). Tehát a díjcsomagok összeállításának és árazásának kérdése szabad verseny tárgya.

TV2 média RTL
Kapcsolódó cikkek