Cégvilág

Átverték a rákos betegeket

Megegyezéssel zárult a Genentech gyógyszerbotránya: az amerikai cég korábbi partnerével, az OSI Pharmaceuticalsszal közösen 67 millió dollárt fizet szándékosan megtévesztett fogyasztóinak. A cégek 2006 és 2011 között valamennyi tüdőrákos betegnek ajánlották a Genentech Tarceva nevű készítményét, holott tudományos vizsgálatok támasztották alá, hogy az legfeljebb azok körében hoz javulást, akik sohasem dohányoztak, illetve akik egy speciális génmutációval (EGFR) rendelkeznek.

A svájci Roche óriáscéghez tartozó amerikai biotechnológiai vállalat ennek ellenére rávette az orvosokat, hogy a Tarcevát írják fel betegeiknek. Ők minden bizonnyal tovább élhettek volna, ha radikálisabb kezelésben és gyógyszerezésben részesülnek – vonta le a bíróság a következtetést abban a perben, amit a Genentech egy korábbi alkalmazottja indított, s amelyhez csatlakozott a szövetségi ügyészség is. A bejelentő, Brian Shields 2011 előtt a Tarcevát értékesítő ügynökként dolgozott, az ügy nyilvánosságra hozásában vállalt szerepéért – ügyvédeivel együtt – 10 millió dollárt kap a megegyezés értelmében. Mint kiderült, a Genentech illegális juttatásokkal hálálta meg az orvosok együttműködését, fizették beszédeiket és a cégnek adott tanácsaikat is gálánsan díjazták.

Az ügynököknek korlátlan keret állt rendelkezésükre, hogy a Tarceva hasznosságáról meggyőzzék a doktorokat, a cég utasításba adta, hogy legyenek bőkezűek a cél elérése érdekében. A Genentech ebédeket és vacsorákat szervezett a tüdőbetegek számára, amelynek fénypontja az volt, amikor fizetett betegtársuk a Tarceva „nagyköveteként” lépett színre, s beszédében olyan gyógyító hatásokat tulajdonított a szernek, amelyek a hatóságok előtt ismeretlenek voltak. Amikor a korábban helikoptervezetőként dolgozó Shields főnökeinek a Tarcevát dicsőítő reklámanyagokat kritizálta, azt mondták neki, hogy legyen csapatjátékos, ne lógjon ki a sorból – írja a Los Angeles Times.

A Genentech mindvégig kitartott igaza mellett, Andrew Villani szóvivő hangsúlyozta, hogy promóciós gyakorlatuk és kampányaik tisztességesek és mindenben megfelelnek a törvényi előírásoknak. 

gyógyszer rákos beteg
Kapcsolódó cikkek