Cégvilág

Fellázadtak a kábelszolgáltatók

Tiltakoznak a kábeltelevíziós szolgáltatók a két országos kereskedelmi televízió – RTL Klub és TV2 – tervezett díjszedése miatt. A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (KBSZ) pedig kedden levelet küldött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH), amelyben jelezte kifogásait – mondta a Világgazdaságnak Kéry Ferenc, a KBSZ elnöke. A szövetség szakértőinek álláspontja szerint a műsordíj érvényesítésének körülményeiről szóló általános szerződési feltételek (ászf) diszkriminatívak, mivel sértik a hírközlési területen általánosan elvárt versenysemlegességet, továbbá nem felelnek meg számos törvényi és más jogszabályi előírásnak, és nem utolsósorban nincsenek tekintettel a fogyasztók jogos érdekeire sem – mondta Kéry. Ezért úgy döntöttek, hogy törvényességi felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek az NMHH-nál a két csatorna honlapján közzétett ászf-fel kapcsolatban.

A TV2 Média Csoport és a Magyar RTL 2016. május 31-én tette közzé 2016. július 1-jei hatálybalépéssel az új általános szerződési feltételeiket, amelyek tartalmazzák a tervezett terjesztési díjakat. A televíziók egyenként havonta, előfizetőkként nettó 290, illetve 294 forintot kérnek a kábeles műsorterjesztőktől, ellenkező esetben elérhetetlenné teszik számukra az adásaikat. Tehát az alapszolgáltatásra előfizetőnként számított akár bruttó 740 forintos havi költség emelkedés súlyosan sértené a fogyasztói érdekeket, diszkriminatívak még akkor is, ha a csatornák késznek mutatkoznak azokat – különféle kedvezményekkel – csökkenteni. A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség szerint a tévénézőkre nem terhelhetők olyan magas díjak, amilyeneket a TV2 és az M-RTL be akar vezetni. A hatályos jogszabályok szerint a műsordíjnak és a műsorok terjesztésére vonatkozó szerződési feltételeknek mindenekelőtt észszerűeknek és tisztességesnek kell lenniük.

Az érintettek feltehetően kivárnak. „A Magyar Telekom jelenleg tárgyalásokat folytat a műsorszolgáltatókkal a sugárzási díjakkal kapcsolatban” – csak ennyit közölt lapunkkal a cég. A Digi Kft.-t sem sikerült szóra bírnunk, az RTL Klubnál pedig azt közölték, hogy a témával kapcsolatban most nem kívánnak nyilatkozni.

tv média kábel
Kapcsolódó cikkek