Cégvilág

Kapacitásnövelés létszámleépítéssel

A Seagate Technology részvényárfolyama 22 százalékkal erősödött, miután a digitális adathordozókat és -tárolókat gyártó amerikai óriás kiváló negyedéves eredményekről adott számot, és hatékonyságnövelő újjászervezési programot jelentett be. A cég a júniussal zárult negyedévben 2,65 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, szemben a korábban előrejelzett 2,3 milliárddal. Ha­szonkulcsa eközben 23-ról 25 százalékra nőtt. A javulás hátterében a vállalati adattárolók forgalmának megugrása és a költségek csökkentése áll. A cég a negyedévben 37 millió merevlemezt (HDD) adott el, ezek összteljesítménye 62 exabájtra tehető. Egy darabra vetítve 1,7 terabájtos az átlagos tárolókapacitás, míg az átlagár 67 dollár volt.

Steve Luczo, a Seagate vezérigazgatója szerint az adattárolási ipar a mobiltechnológia és a felhőszolgáltatások dinamikus elterjedése miatt fényes jövő előtt áll. Ezt támasztja alá a Research & Markets 2016–2020 közötti időszakra szóló friss prognózisa, amely csak a külső HDD-k piacán évi közel 3 százalékos növekedési tempót jelez, s megerősíti a Western Digital–Seagate–Toshiba trió dominanciáját. Az üldözőbolyt a Fujitsu–Hitachi–Samsung hármas képviseli. A Seagate helyzeti előnybe került azzal, hogy márciusban kijött a világ legnagyobb, 8 terabájtos kapacitású hordozható tárolójával, az Innov8-cal, melynek nagy előnye, hogy áramellátását a számítógéptől, az ahhoz csatlakoztatott szabványos USB 3.1-es kábelen keresztül kapja. A külső HDD-k népszerűségét növeli, hogy tehermentesíti a számítógépet, és a gyors összeköttetésnek köszönhetően számos feladatra „kapható”. A piackutató szerint a külső HDD számára a fő konkurenciát az internetes kapcsolattal bárhonnan elérhető felhőszolgáltatások jelentik. A személyiszámítógép-piac újabb zsugorodása viszont rossz hír: az IDC a második negyedévben globálisan 4,5 százalékos visszaesést mért az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A gyorsan növekvő igényeket erősen redukált létszámmal fogja teljesíteni a Seagate. A cég világszerte 14 százalékkal, 6500 fővel csökkenti dolgozóinak számát, elsősorban a termelésből küld el embereket. (Júniusban már döntöttek egy 1600 fős leépítésről.) Ez a részvényesek számára jó hír, mert a 164 millió dolláros egyszeri kiadással járó költségcsökkentés eredményeként a haszonkulcs a 27-32 százalékos sávba emelkedhet akár már az év végére.

Seagate leépítés
Kapcsolódó cikkek