Cégvilág

Több százezer külföldi munkást kérnek a kormánytól

Körülbelül 250 ezer vendégmunkásra volna szükségük a magyar cégeknek - jelezte a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége Varga Mihálynak.

Mintegy 250 ezer vendégmunkásra volna szükség - ezt javasolta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Varga Mihálynak. Az Index arról írt: az MGYOSZ óriási bajokat vizionál, ha nem tesznek sürgősen valamit a munkaerőhiány ellen.

A probléma egyik gyökere, hogy a demográfiai korfa alakulása miatt a munkaerőpiacra belépő új generációk sokkal kisebb létszámúak, mint az onnan kilépők. A munkavállalási célú elvándorlás gyorsul, főleg a képzett fiatalok mennek külföldre. Eközben ráadásul hatékonyság szempontjából a magyar vállalkozások nagy része nemzetközileg nem versenyképes.

Az álláskeresők száma jelentősen csökkent, és ezek jelentős hányada (több mint 40 százaléka) képzettséggel nem rendelkező állástalan, versenyszférában nem vagy nagyon nehezen alkalmazható, ráadásul helyzetük csak lassan alakítható. Az is nehezíti a helyzetet, hogy Magyarország nem célországa a harmadik országból érkező munkavállalási célú migrációnak. Emellett az országon belüli mobilitás elmarad a kívánatostól és a rendelkezésre álló munkaerő minősége romló tendenciát mutat.

Az MGYOSZ szerint kormányzati program szükséges a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására. Ezen kívül a bérszínvonal, a reálbérek differenciált emelése is szükséges, ahogy a munkáltatói terhek csökkentése is. A gyáriparosok úgy vélik, hogy a közmunkások közül többeket kéne átsegíteni a versenyszférába, nagyobb figyelmet fordítani a dolgozók képzésére, valamint közlekedési és lakhatási támogatásokat adni az ingázóknak.

munka vendégmunka
Kapcsolódó cikkek