Cégvilág

Az aukciós piacon folytatódik Rio

Már a riói olimpia ideje alatt megkezdődött a hozzá kapcsolódó tárgyak árverése. A türelmes gyűjtők egy-egy tétellel szép haszonhoz is juthatnak

Több ezer olimpiai emléktárgyat értékesítenek weboldalukon a most véget ért Rio de Janeiró-i olimpia szervezői, az online aukción elérhető bevételt jótékony célokra fordítják. A gyűjtők számára érdekesek lehetnek a megnyitón, illetve a záróünnepségen használt zászlók, kezdő áruk 50 real volt (13 ezer forint), de a virtuális kalapács alatt vannak a játékok során használt sporteszközök, éremátadó tálcák, a ceremóniákon használt kerékpárok is.

Mindig külön kategóriát jelentenek az olimpiai relikviák között a láng útja során használt fáklyák, ezekre most tízezer reálon indult az internetes licit. Magasabbról, 15 ezer reálról indították azt a darabot, amellyel az athéni olimpia bronzérmese, a brazil Vanderlei Cordeiro de Lima végül meggyújtotta az olimpiai lángot a riói Maracana Stadionban (szerdáig 19 050 reálig jutottak az ajánlatok). Egy-egy fáklya hosszabb távon akár jó befektetésnek is bizonyulhat: az 1952-es helsinki olimpiára összesen csak 22 készült, közülük az egyikért 2011-ben egy párizsi árverésen 290 ezer eurót adott valaki, még úgy is, hogy a gyújtószerkezet hiányzott belőle. A rekordot pedig egy Londonban a Sotheby’snél 2015-ben eladott teljes fáklya tartja, ezt 420 ezer fontért vette meg az egyik legismertebb amerikai sportrelikvia-gyűjtő, akinek így már minden nyári, illetve téli olimpiáról van fáklyája (először az 1936-os olimpián használtak ilyet).

Az olimpiai emléktárgyakat nagyon sokan gyűjtik, nemzetközi szövetségük is van, az International Association of Olympic Collectors (AICO) honlapján lehet tájékozódni az árakról, és az általuk közzétett információk segítenek kiszűrni a hamisítványokat. Nem árt tudni például, hogy az aranyérem csak 1904-ben, 1908-ban és 1912-ben volt igazi színarany, azóta ezüstből készítik, arany bevonattal. Ráadásul még egy adott olimpián sem mindig egyformák az aranyérmek: például a 2008-as pekingi játékokra 29 speciális érmét vertek, közülük egy szintén egy 2011-es árverésen 575 ezer dollárért kelt el.

Az olimpiai relikviák rekordját a legendás amerikai atléta, Jesse Owens 1936-ban Berlinben nyert aranyérme tartja, amelyet 2013-ban csaknem másfél millió dollárért adtak el a sporttal kapcsolatos emléktárgyakra szakosodott amerikai SCP aukciósháznál. Owens négy számban is győzött – fekete versenyzőként, a hitleri Németországban –, azt azonban nem lehet pontosan tudni, melyik versenyszámban nyerte az árverésre beadott érmet.
Az SCP aukciósház oldalán folyamatosan futó online árveréseken a baseball és a kosárlabda van túlsúlyban, népszerűek a jégkoronghoz kapcsolódódó tárgyak is, és itt is sokan vadásznak az olimpiai relikviákra. Utóbbiak sora változatos: nemcsak érmeket, fáklyákat, a versenyzőkhöz kapcsolódó tárgyakat és sporteszközöket, jegyeket, programfüzeteket lehet megszerezni, hanem például az eseményre kiadott bélyegeket, az aktuális hivatalos kabalafigurával ellátott tárgyakat, az olimpia tiszteletére veretett emlékérmeket is. Elsőként 1951-ben bocsátott ki ilyen emlékérmet Finnország a helsinki nyári játékokra készülve, a hivatalos kabalafigura pedig az 1972-es müncheni olimpián jelent meg először.

riói olimpia olimpia aukció aukciós piac
Kapcsolódó cikkek