Cégvilág

Eladók a Demján-cég üzletrészei

Licitdömping indul a felszámolás alatt álló Arcadom-üzletrészekért. Eddig apróságok kerültek kalapács alá a Demján-cég által felhalmozott 10 milliárd forintnyi adósághoz képest.

Nagyobb sebességre kapcsol a Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Arcadom Zrt. felszámolója, a Cég-Controll Kft.: az összes Arcadom-üzletrészt meghirdetik a következő hetekben – válaszolta Börcsök Sándor felszámolóbiztos a Világgazdaságnak. Ha nem kelnek el az év végéig, akkor végelszámolás lesz a sorsuk. Addig a tavaly januárban bedőlt építőipari cég tucatnyi leánycége kerül kalapács alá, köztük egy borneói is.

Néhány hirdetmény már eddig is megjelent, néhány tízmillió forintnyi ingósággal, de többnyire követelések és üzletrészek alkotják az értékesíthető vagyont. Aktuálisan három leányvállalatban lévő üzletrész hirdetménye fut: 100-100 ezer forint a kikiáltási ára az Arcadom Projektiroda Kft. 100 százalékos, az Arcadom Kelet Kft. 50 százalékos üzletrészének, és a Cipruson bejegyzett Confido Trading Ltd. 51 százalékáért is ennyiről indul a licit. Az előző körben egy malajziai cég került kalapács alá: az Arcadom Services Ltd. székhelye a turistabázison kívül offshore paradicsomként is ismert, 92 négyzetkilométeres szigeten, Labuanban van bejegyezve. Ezt már 70 millióra árazta be a felszámoló. Börcsök jelezte, hogy ez után jönnek a nagyobb értékű vagyonelemek. A meghirdetésre váró cégrészesedések nagyobb részét ugyan a nullához konvergáló értéken tartották nyilván az Arcadom könyveiben a felszámolás elrendelésekor, de például a belgrádi Bagljas Business Park Development d. o. o. több mint 700 millió forintos értékkel szerepelt.

A felszámolás mérlegét firtató kérdést – vagyis hogy a hitelezők mennyit láthatnak a követelésükből – elhárította Börcsök, nem akarva támpontot adni a felszámolási hirdetménydömping előtt a vevőknek. Annyit tudni az Arcadom korábbi közlése alapján, hogy az összes bejelentett hitelezői igény 17,9 milliárd forint volt, amiből 10,3 milliárd az elfogadott követelés. Ezen belül több mint 6 milliárd a cégcsoporton belüli Demjánon kívül a másik nagy hitelező a Raiffeisen 3 milliárddal. Demján összegzése szerint körülbelül 10 milliárd forintot bukott az Arcadom-üzleten.

Ennek csak töredékét teszi ki az a gesztus, amit Demján a kishitelezőknek tett. Úgy tudni, teljesítette is a milliárdos az az ígéretét, hogy saját vagyona terhére kifizeti a követelésüket. Mintegy 340 millió forintról volt szó, amelyet egy faktorcégen keresztül vásároltatott fel.

Sztárfelszámoló

Börcsök Sándor felszámolóbiztos a szakmájában sztárnak számít, a Cég-Controll Kft.-n kívül egy-egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű szervezet felszámolóbiztosaként is megjelenik, miután az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-nek is dolgozik. Olyan kényes ügyek jutottak neki, mint a Charity March-Jótékonysági Kft., amelyet a nemzetközi kalandor, a szocialista számlabotrány koronatanújának mondott, majd titokzatos körülmények között elhunyt Welsz Tamás alapított. De Börcsök Sándor volt a felszámolóbiztosa a Balatonhús Kft.-nek, amelynek vagyontárgyai végül a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc portfóliójában landoltak, alapját adva a Bakonyhús Kft.-nek. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított cégek közül neki jutott a Quaestor-ügyben az ETO Park Kft. és a Győri ETO FC Labdarúgó Kft. felszámolása, legújabban pedig övé lett a Rác fürdő egyik befektetője, a Rác Beruházó Kft. ügye is.

fotó: MW -->

Arcadom Demján Sándor árverés
Kapcsolódó cikkek