Cégvilág

Lopják az olajat a trafóból - így védekeznek a cégek

Olajmentes trafókkal kísérletezik az Elmű-Émász csoport, hogy elejét vegye a tolvajlásnak. Ma már nem a fémet, hanem inkább az olajat viszik a tolvajok.

Lopásbiztos transzformátorokat rendelt az Elmű-Émász csoport. „A trafókat eredetileg a bennük lévő fémért és a hűtésüket szolgáló, jó minőségű olajért szerelték le és rongálták meg” – válaszolt a Világgazdaságnak Boross Norbert, a csoport szóvivője. Ám mára a fém (főleg réz) lopások visszaszorultak, mert hulladék fémet csak eredetiségi bizonyítvánnyal lehet leadni, szabad kereskedelmük pedig megszűnt, de a trafók jó minőségű, gépenként néhány tízezer forintot érő olaját viszont még viszik. Ellopásukkal a fő kár az, hogy hűtés nélkül elolvadhatnak, tönkremehetnek a több tízmillió forintba kerülő transzformátorok, továbbá üzemzavar keletkezhet és szünetelhet a szolgáltatás. Ráadásul a baj nem is mindig derül ki hamar. A „legfertőzöttebb” területek ugyanis a nyaralóövezetek, ahol télen alig vannak kint emberek. Így senkinek fel sem tűnik, hogy illetéktelenek másznak fel az oszlopokra, sőt egy ideig az sem, hogy nincs áram. Az északi országrészben is sok az ilyen rongálás.

"Két módon védekezhetünk: egyrészt speciális alakú oszlopok telepítésével próbáljuk megakadályozni, hogy azokra fel lehessen mászni, például Tatabánya és Ózd környékén, vagy a lopást próbáljuk megakadályozni” – magyarázta Boross Norbert. Utóbbira alkalmas lehet az olaj leengedését lehetővé tévő csavar lehegesztése –, de ez megnehezíti a karbantartást –, illetve a most, egyelőre kísérleti céllal rendelt trafók bevetése.

A két 50 kilovolt amperes és az egy 100 kilovolt amperes eszközt az ABB szállítja az Elmű-Émásznak, amelynek egyébként tízezres nagyságrendben, lényegében minden utcasarki villanyoszlopán van transzformátora. Az ABB trafójából azért nem lehet kilopni az olajat, mert nincs is benne. A száraz transzformátorok réz- és alumíniumtekercseit műgyanta szigetelőágyba öntötték, így azokat nehezebben lehet megkaparintani. Az oszloptranszformátok nem tartalmaznak éghető anyagot sem. Azonban – mint az ABB-től megtudtuk – e speciális trafóból Magyarországon az Elmű-Émászon kívül más nem rendelt.

Az E.ON ugyanis inkább a riasztásban bízik. A társaság – a tőle kapott tájékoztatás szerint – biztonságtechnikai társaságokkal olyan lopásjelzőket szereltetett fel a trafóira, amelyek azonnal jeleznek az E.ON üzemirányító központjában és a biztonságtechnikai cégek ügyeletes diszpécserközpontjában, ha megszűnik a feszültség, vagy valaki lecsavarja az olajleeresztő fedelét. Az E.On 2010-ben fordult a biztonságtechnikai cégekhez, mert abban az évben 381 esetben kötöttek le transzformátort a villanyoszlopáról, szerelték ki belőle a helyszínen az értékes fémeket, vagy eresztették le az olajat, és kényszerítették a társaságot gépcserére. A javítószolgálat emberei már a rendőrséggel együtt vonulnak ki a helyszínre. A rendszernek köszönhetően több tettenérés is volt. A lopások száma mára jelentősen visszaszorult, tavaly csak 15 volt.

lopás olaj trafó
Kapcsolódó cikkek