Cégvilág

Patthelyzet: fizetős lesz-e az RTL és a TV2?

Patthelyzet alakult ki a két országos kereskedelmi televízió és a kábelszolgáltatók között a műsorterjesztési díjakról folyó vitában, miközben a hatóságnak egyelőre nincs jogalapja a beavatkozásra. Pedig a pénz a tét.

Még mindig nem történt érdemi előrelépés a két országos kereskedelmi televízió és a kábelszolgáltatók közötti tárgyalásokon, pedig már bő egy hónapja hatályba lépett az RTL Klub és a TV2 azon általános szerződési feltételeinek módosítása, amely alapján díjat kérnének műsoraik terjesztésért a kábelszolgáltatóktól. Ez az összeg meghaladná a bruttó hétszáz forintot, amit vagy ki kellene gazdálkodniuk a kábelszolgáltatóknak, vagy át kellene hárítaniuk az előfizetőkre.

Bár a TV2 azt válaszolta a Világgazdaságnak, hogy már több szolgáltatóval is sikerült megállapodnia a programdíjról, és további partnerekkel is egyeztet, információink szerint a nagy terjesztőkkel még nem született meg a megállapodás. Az RTL Klub üzleti titkokra hivatkozva még nem nyilatkozott.

 

A patthelyzetet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sem kívánta, de nem is tudja feloldani. A műsorterjesztők és a jelentős befolyással rendelkező szolgáltatók megállapodásának hiányában ugyanis egy hatósági eljáráshoz az kellene, hogy a – médiatörvény alapján – a műsorterjesztők jogvitás eljárást kezdeményezzenek az NMHH Médiatanácsánál. A Médiatanács ugyanis csak akkor lesz érintett, ha egyedi, konkrét, valamely érintett műsorterjesztő által benyújtott jogvitás eljárási kérelem érkezik hozzá, ehhez azonban az szükséges, hogy valamely műsorterjesztő tisztességes és észszerű ajánlatot tegyen a médiaszolgáltatónak. Ha a megállapodás az ajánlattételtől számított 30 napon belül nem jön létre a televíziós csatornával, akkor bármelyik fél elmehet az NMHH-hoz, mondván, hogy ez a helyzet jogsértő. Csakhogy ebbe az utcába valamiért nem akarnak besétálni a műsorterjesztők. Ugyancsak jogvitás eljárás lenne kezdeményezhető, ha a két csatorna valamelyike megsérti a műsorterjesztő jogszabályban vagy egy már megkötött szerződésben meghatározott, műsorterjesztést érintő jogát, jogos érdekét.

 

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség ugyan kifogásolja a két csatorna szándékát, hogy pénzt szedjenek a műsorukért, mert álláspontja szerint a meghirdetett szerződéses feltételek súlyosan sértik a fogyasztói érdekeket, diszkriminatívak és törvénysértők. Ezért a szövetség azt szeretné elérni, hogy ezek ne léphessenek hatályba. Ezt a beadványt az NMHH előbb elutasította, majd a Médiatanácshoz delegálta. A Médiatanács viszont éppen ülésezési szünetet tart, legkorábban augusztus után tud foglalkozni az üggyel. Bármi lesz is a Médiatanács másodfokú döntése, természetesen az ellen is lehet fellebbezni a bíróságon. Az NMHH szerint mindenesetre a tévécsatornák és a műsorterjesztő cégek közötti helyzet javulása azon múlik, mennyire hajlandók a felek közelíteni álláspontjaikat.

 

Bár az NMHH, úgy tűnik, hatóságként nem tud lépni az ügyben, nemrég különféle műsorterjesztéssel kapcsolatos kérdéseket tett fel a két érintett televíziónak. A hatóság közlése szerint ezek a kérdések nem a műsordíjjal kapcsolatos vitával függnek össze, hanem olyan területekre vonatkoztak, amelyek a hivatal hatáskörébe tartoznak. Ilyen például csatornáknál az általános szerződési keretfeltételek megléte, honlapon való közzététele, megismerhetősége, átláthatósága, ellenőrizhetősége.

NMHH TV2 tv média RTL tévé
Kapcsolódó cikkek