Cégvilág

Újabb modellek szoftverfrissítését kezdheti meg a Volkswagen

A Volkswagen megkapta a német Szövetségi Közlekedési Hivatal (Kraftfahrt-Bundesamt, KBA) jóváhagyását a nitrogén-oxid-kibocsátási ügyben érintett újabb modellek átalakítására, ezzel az EA 189 motorcsalád 1,2 literes TDI-motorjaival felszerelt járművek szoftverfrissítése is megkezdődhet.

A járműgyártó kedden kiadott közleménye szerint a KBA engedélye a konszern érintett márkáinak 460 ezer járművére érvényes, egyebek között Volkswagen Polókra és SEAT Ibizákra.

A szükséges műszaki megoldásokat Európa-szerte a Szövetségi Közlekedési Hivatal által jóváhagyott idő- és intézkedési terv alapján végzik - jelezték a közleményben. 

A kétliteres TDI-motorokkal rendelkező járműveknél a műszaki intézkedések már az év elején elkezdődtek. 

A második érintett összlökettérfogat-kategória járművei esetében a szoftverfrissítés gyorsan elvégezhető - közölte a Volkswagen. A járművek tulajdonosait több lépésben értesítik, akik ezután időpontot egyeztethetnek az általuk választott márkaszervizzel. 

A műszaki intézkedések elvégzése kapcsán semmilyen költség nem terheli majd az ügyfeleket - hangsúlyozták. 

Magyarországon az importőr és a szerződött márkakereskedések értékesítési adatai alapján 35 283 dízelüzemű járműnél van szükség szervizre a károsanyag-kibocsátási jellemzők megfeleltetése érdekében. EA 189 típusú dízelmotorral van felszerelve Magyarországon 12 427 Volkswagen személyautó, 4343 Volkswagen haszonjármű, 11 964 Skoda, 6014 Audi és 535 SEAT - közölte korábban a Volkswagen konszern márkáinak magyarországi importőre, a Porsche Hungaria (PH). 

Az akció Magyarországon februárban az Amarok modellekkel indult, június elején pedig a PH arról számolt be, hogy indulnak a műszaki intézkedések a Passat, CC és Eos modelleknél is. 

A Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója, Vérten Sándor az MTI-nek kedden elmondta: az akció menetrend szerint zajlik, példaként említette, hogy az Amarok modellekkel csaknem végeztek a szervizek, a Passatoknak pedig mintegy 40 százaléka esett már át a frissítésen.

Az értesítő leveleket folyamatosan küldik ki az érintett járműtulajdonosoknak és üzembentartóknak, akik a márkák honlapján, illetve telefonon is érdeklődhetnek járműveikkel kapcsolatban. A márkaszervizeknél minden műszaki és technikai feltétel adott a frissítés elvégzéséhez - hangsúlyozta a kommunikációs igazgató. 

Megjegyezte: Magyarországon semmilyen reklamáció vagy probléma nem merült fel az érintett járművek használatával vagy fogyasztásával kapcsolatban. 

A Volkswagen konszern nemrégiben megerősítette, hogy 2017 közepéig befejezi a nitrogén-oxid-kibocsátási botrányban érintett motorok átalakítását. Az ügy világszerte mintegy 11 millió gépjárművet érint, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

 

Volkswagen dízel-botrány
Kapcsolódó cikkek