Cégvilág

Újabb Vitézy-cég dőlt be

Elrendelte a bíróság Vitézy Tamás egyik idegenforgalmi cégének, a Dalmácia Holiday Kft.-nek a felszámolását.

Fizetésképtelenné nyilvánította, és elrendelte a Dalmácia Holiday Szálloda- és Kikötőépítő, Üzemeltető Kft. felszámolását a Fővárosi Törvényszék. A cég a miniszterelnökkel távoli rokonságban álló Vitézy Tamás érdekeltsége, a nagyvállalkozó horvátországi idegenforgalmi portfóliójának egy részét kezeli. Csaknem 11 milliárd forint kötelezettséget és mínusz hatmilliárd forintot közelítő saját tőkét mutatott ki a Dalmácia Holiday, amely a tavaly év végi mérlege szerint árbevételt nem produkált, vesztesége viszont 862 millióra rúgott. Ami a jövőt illeti, „a tulajdonosok bíznak abban, hogy a kft. rövid időn belül rendezni tudja a saját tőkéjét”, de nem sok jót ígér a beszámolóhoz fűzött jelentés. E szerint a könyvvizsgáló nem talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a cég folytatni tudja a bevételszerző tevékenységét. „Majd negyven nap múlva, ha hatályos lesz” – zárkózott el a felszámolást firtató Világgazdaság kérdéseitől Vitézy Tamás, aki elmondása szerint külföldön tartózkodik.

A Dalmácia Holiday a dalmáciai idegenforgalomra koncentrál, döntően turisztikai portfóliót épít és fejleszt tovább, a cég saját meghatározása szerint a cél ezen objektumok hatékony működtetése vagy nyereséggel történő értékesítése. A mérlegbeszámolóban azonban tavaly árbevétel nem szerepelt, értékesítésként pedig még 2014-ből a Master Invest Hungary Kft.-ben lévő, egymilliárd forintos részesedés „jelentős veszteséggel” történt eladása jelent meg. A cégalapításoknál több szó esik a beszámolóban a korábbi években felhalmozott hitelek, kölcsönök rendezéséről. A múlt évi 10,9 milliárd forint kötelezettség zöme a Raiffeisen Bankból 2005. év során felvett hitelállományból adódik. A hosszú lejáratra kapott kölcsönt a 2014. üzleti évben vissza kellett volna fizetni, „azonban a jelenlegi gazdasági helyzet ezt nem tette lehetővé” – áll a mérlegben.

Vitézy két éve 8,8 milliárd forintos vagyonnal még a leggazdagabb vállalkozók egyikeként szerepelt a Népszabadság toplistáján. Azóta azonban megingott néhány magyarországi érdekeltsége. Tavaly került felszámolás alá a cégcsoport dísze, az ingyenesen terjesztett, kormánybarát hangvételű hetilap kiadója, a Théma Lapkiadó Kft. és a nyomda is. A lapot fénykorában 700 ezer példányban nyomták, és egymilliárd forint feletti árbevételt hozott. Ugyancsak felszámolás alá került és tavaly meg is szűnt az Adriatiq Islands Group Hungary Befektetési és Tanácsadó Kft. Felszámolását azonban a cég maga kérte, mert okafogyottá vált a fenntartása. Vitézy ugyanis – magyarázata szerint – kiszállt abból az alapból, amelynek forrásait közvetítette az Adriatiq Kft. A nagyvállalkozó akkor azt állította, hogy a horvátországi vállalkozásainak eladósodásáról szóló sajtóhírekkel szemben prosperál a mediterrán turisztikai birodalma, amelynek központja a Zágrábban bejegyzett Adriatiq Islands Group Plc. A horvátországi kikötő-, szálloda-, kemping- és apartmanfejlesztésekből álló idegenforgalmi ingatlanvagyont 200-250 millió euró értékűre becsülte tavaly.

Vitézy felszámolás
Kapcsolódó cikkek