Cégvilág

Balog Ádám: félnek a vállalatok a tőzsdétől

A vállalakozások kevésbé motiváltak rövid távon, hogy a tőzsdei nyitást keressék - erről is beszélt az MKB Bank vezérigazgatója a Közgazdász-vándorgyűlésen.

A vállalkozások jelenős része elért abba az érettségi fázisba, hogy képes legyen a tőzsdei megjelenésre – mondta Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen Kecskeméten. Az EU-források, az olcsó támogatások ideje le fog járni, és fel kell készülni arra, hogy hogyan lehet a bankrendszeren kívüli forrásokat megmozgatni.

A a gazdasági fejlődés motorja lehet a jövőben – vélekedett Balog Ádám. Úgy látja, hogy a gazdaságpolitika számára a tőzsdefejlesztés prioritássá vált. Kiemelte: a lakosság vagyona 5 év alatt 11 ezer milliárd forinttal nőtt, ez a pénz keresi a helyét, és a nagyon alacsony kamatkörnyezetben a kockázatosabb eszközök felé fordulnak az emberek.

Balog Ádám szerint a vállalakozások kevésbé motiváltak rövid távon, hogy a tőzsdei nyitást keressék. „Az első reakció a félelem az újtól, az ismeretlentől, a transzparenciától, Aggódnak attól, hogy visszaélnek az adataikkal, és átveszik az uralmat a cégük felett” - hangsúlyozta az MKB Bank vezérigazgatója.

A cégek szerint nem is probléma mindez, mert van rengeteg ingyen pénz, kedvezményes a vállalatok pedig ezeket preferálják, de be kell látni, hogy 4-5 éven belül a tőkepiacról kell tudniuk bevonni forrást – vélekedett Balog Ádám. „Ha nem épül fel a tőzsde, akkor nem lesz hova nyúlni, marad a szokásos út, a külföldi felvásárlás.”

Balog Ádám kiemelte: Magyarországon torz a tőkepiaci-banki finanszírozás aránya. Nálunk 12 százalékos a tőkepiaci finanszírozás. Ez azért is van, mert nem azokat a kérdéseket teszik fel a cégek, amik egy hosszú távon fenntartható, egészséges gazdasági modellt feltételeznének, hanem az ingyenpénzt és az állami garanciát keresik.

A generációváltás középtávon a kkv-k legfontosabb kérdése – folytatta Balog Ádám. Egy kézben összpontosul a vállalat vezetése, a vezető egy ''90-es években alapított vállalat esetében ma már 60-70 éves ember.

Ahhoz, hogy a generációváltás úgy történjen meg, hogy nemzeti tulajdonban maradjanak a vállaltok, kell egy jól működő tőzsde – mondta Balog. Kiemelte: nem valamiféle globalizációellenesség mondja ezt vele, hanem az, hogy kell egy robusztus magyar középvállalti réteg ahhoz, hogy sikeresek legyünk. A Szentkirályi példáját hozta fel, amelynek nem volt lehetősége Magyarországon belüli forrásbevonásra, ezért eladták a cégét.

Balog Ádám szerint 100 körüli a tőzsdeképes cégek száma, akik jelenetős növekedési potenciállal rendelkeznek. Ezek a cégek teljesítik azokat a kritériumokat, amellyel el tudjuk kezdeni a felkészülést. A bankoknak is lehet szerepe a tőkepiac élénkítésében – tette hozzá.

Az MKB-nak is aktív részesének kell lennie a tőzsde újjászületésének – mutatott rá. Vállalták ugyanis, hogy bevezetik a tőzsdére a céget, ehhez olyan eredményességi számokat igyekeznek produkálni, ami a tőzsdei bevezetést lehetővé teszi.

Balog Ádám tőzsde
Kapcsolódó cikkek