Cégvilág

Bankbotrány: A bónuszra hajtó dolgozók nyitottak hamis kártyaszámlákat

Vállalja a felelősséget, de nem mond le a Wells Fargo vezérigazgatója amiatt, hogy az amerikai bankház kétmillió kártyaszámlát nyitott ügyfeleinek, azok tudta nélkül.

Nem a Wells Fargo nyitott kártyaszámlákat azért, hogy gyarapítsa a bevételeit, hanem a bank munkavállalói, hogy teljesítményüket nagyobbnak láttassák – jelentette ki a hitelintézet pénzügyi igazgatója, John Shrewsberry a Barclay’s konferenciáján. A napokban pattant ki, hogy a Wells Fargo dolgozói az utóbbi öt évben kétmillió betéti és hitelkártyaszámlát létesítettek klienseiknek, anélkül hogy azok tudtak volna erről. Shrewsberry azért kényszerült védekezni, mert az, hogy a Wells Fargo májusig fejenként átlag 6,27 banki terméket értékesített a folyószámlával rendelkező ügyfelei részére, hozzájárult a bank piaci kapitalizációjának 250 milliárd dollárra duzzadásához, amivel a legértékesebb bank lett a világon.

A csalássorozatra az csábította a dolgozókat, hogy az amerikai bankház bónuszt kezdett fizetni a minél több terméket értékesítő alkalmazottainak, akik közül egyesek meglévő ügyfeleiknek úgynevezett keresztértékesítésben több banki terméket is eladtak, és azokhoz kártyaszámokat, e-mail-címeket és PIN-kódokat, sőt még számlaforgalmat is generáltak.

A Wells Fargo 2011 óta nagyjából 5300 alkalmazottat bocsátott el, noha közülük csak több százan voltak, akik illegálisan nyitottak számlát. Sokan – köztük vezető beosztásban lévők – azért kaptak útilaput, mert szemet hunytak a csalások felett. A történtekért a Wells Fargo elnök-vezérigazgatója, John Stumpf felelősnek érzi magát, mégsem mond le, pedig a csalássorozatot végül nem a bank leplezte le, hanem az amerikai fogyasztóvédelmi pénzügyi felügyelet. Azon panaszok alapján, melyek szerint az illegális számlanyitások miatt az ügyfeleknek magas éves díjakat, kártya- és egyéb költségeket kellett kifizetniük.

A csalások miatt a Wells Fargónak 185 millió dolláros bírságot kell fizetnie, ekkora pénzbüntetést az USA fogyasztóvédelmi hatósága még soha nem szabott ki. További 5 millió dollárt pedig a bankház az ügyfelek kártalanítására különített el.

A botrány kipattanásától lapzártánkig a kegyes volt a bankhoz, részvényei ugyanis alig 8 százalékkal estek – meglehet, az árfolyam nemhogy nem csökken tovább, hanem akár még emelkedésnek is indulhat. A CNCB amerikai hírtelevízió által megszólaltatott kereskedők ugyanis azt fontolgatják, hogy vesznek a Wells Fargo-papírokból. Ez Guy Adami, a Fast Money kereskedője szerint attól függ, hogy más bankoknál is kirobbannak-e botrányok. Pesszimista viszont Brian Kelly, a Brian Kelly Capital Management vezetője, attól tart, még messze a botrány vége, ezért inkább a Wells-részvények árfolyamcsökkenésére játszó short ügyletek jöhetnek szóba.

Wells Fargo John Stumpf
Kapcsolódó cikkek