Cégvilág

Perelik kirúgott dolgozói a bankóriást

Biztosan nem ússza meg a 185 millió dolláros bírsággal és a megkárosított ügyfelek számára szánt 5 millió dollár kifizetésével a bankszámlabotrányt a Wells Fargo.

A legnagyobb mérlegfőösszegű amerikai bank utóbbi öt évben elbocsátott 5300 dolgozója közül ugyanis százával fordulnak ügyvédhez, hogy korábbi sérelmeiket pénzben is kompenzálja a bank. Jó esélyük is van erre, ha bizonyítani tudják, hogy munkaadójuk olyan feltételeket írt elő számukra, amelyeknek a teljesítése csak csalással és trükkök bevetésével volt elérhető.

John Stumpf elnök-vezérigazgató azt a célt tűzte ki dolgozói elé, hogy egy fogyasztójukra átlagosan az eddigi hat helyett nyolc számla jusson. Mivel az ügyfelek zöme önszántából nem kívánt élni a sokadik számla megnyitásának lehetőségével, az alkalmazottak gyártani kezdték a valós névre szóló, de kamuszámlákat – kétmilliós tételben –, amiből a banknak bevétele, az alkalmazottnak pedig bónusza származott.

Aki nem akart részt venni az össznépi számlagyártásban, vagy kvóta alatt teljesített, az vehette a kalapját. Köztük például a telefonos ügyfélszolgálaton dolgozó Dennis Russell, akit azért rúgtak ki, mert nem tudta a hozzá forduló ügyfelek 23 százalékát továbbirányítani valamelyik banki kereskedőjükhöz, aki terméket vagy szolgáltatást sózott volna a nyakukba. A betelefonálók problémájuk megoldásához kértek segítséget. Végül a lojalitás alulmaradt az empátiával vívott belső tusában, s ez okozta Russell vesztét. Most viszont ő az egyike azoknak, akik már a második csoportos keresetet nyújtották be a Wells Fargo ellen.

A Well Fargo harcias üzenetben osztotta ki perelő egykori munkatársait, arra utalva, hogy tehetségtelenségük áldozataivá váltak. A ki­rúgottak közül sokan akkor csatlakoztak a pertársasághoz, amikor John Stumpf múlt szerdán a szenátus előtt bizonygatta, hogy semmi oka a lemondásra, sem az etikátlan módon szerzett jövedelem után járó bónusz visszafizetésére. Ha Stumpf a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő bizottsága előtt is hasonló hangnemben nyilatkozik csütörtöki meghallgatásán, azzal olajat önt a tűzre, ezrek, akár tízezrek is csatlakozhatnak a pertársasághoz.

Kétszázmillió dolláros búcsú

Összesen 200 millió dollárt vinne magával John Stumpf, a Wells Fargót tizedik éve irányító vezérigazgató, ha távozna a bank éléről. Alig kapna kevesebbet ennél, ha rábizonyítanák, hogy megsértette a vállalat érdekeit a bankszámlanyitási kvótákkal – írja a CNNMoney. Stumpf csak tavaly 4 millió dollár prémiumot vitt haza szorosan az ügyféltoborzáshoz kötődő eredményei után. A céget három évtizede szolgáló Stumpf a 200-ból csak 23 milliót vinne el készpénzben, a többi részvényjuttatásként jár neki. Stumpf azonban egyelőre úgy látja, hogy bocsánatkéréssel lezárhatja az ügyet, nem áll szándékában önként távozni.


Wells Fargo Számlabotrány
Kapcsolódó cikkek