Cégvilág

Sörfúzió: koccannak a korsók

Megszűnik a SABMiller név, amint a világ második legnagyobb sörgyártója beolvad az elsőbe, s ezzel egyben búcsút mond leánykori nevének is. Anyacégének, a South African Breweries-nek a története 1895-re nyúlik vissza, söreiket akkor kezdték forgalmazni Johannesburgban az aranybányászok körében. Azóta felvásárlások sorozatával növelték méretüket.

A hivatalosan október 10.-én záruló óriásfúzió után a SABMiller kérőjének, az Anheuser Busch InBev-nek a nevén fut tovább a vállalkozás. A belgiumi székhelyű AB InBev részvényesei Brüsszelben szerdán délelőtt immár visszavonhatatlanul is áldásukat adták az iparág eddigi legnagyobb, 104 milliárd dollár értékű fúziójára. Londonban kevéssel ezután szavaztak a SABMiller részvényesei, s ott is a papírforma érvényesült. Miután a belgák feljebb srófolták ajánlatukat, az igényelt 75 százalékos többség helyett 95,5 százaléknyi igen voks érkezett. Megjegyzendő, hogy az egyik nagy részvényes, a fúziót ellenző Aberdeen vagyonkezelő  bírósági döntés értelmében nem szavazhatott.

Vele ellentétben a két főrészvényes, a dohányipari óriás Altria és a kolumbiai Santo Domingo család a kínálkozó kedvező adózási feltételek miatt támogatta az ügyet. A frigy előkészítése immár egy éve folyik, s azóta a két cég – bár inkább a SABMiller - számos érdekeltségétől vált meg, hogy a versenyhatóságok jóváhagyását megszerezze az ügylethez. Számítások szerint az egyesüléssel évi 1,4 milliárd dolláros költségcsökkentést érnek el a párhuzamosságok felszámolása révén – írja a Bloomberg.  Ez gyakorlatilag az egytizede a SABMiller évi 15 milliárd dolláros bevételének. A két cégnél 5500 dolgozó munkája válik feleslegessé. A döntésekben a belgák akarata érvényesül, a közös vezető testületbe a SABMiller csak egy főt delegálhat.

sabmiller
Kapcsolódó cikkek