Cégvilág

Átrendeződést hozhat a taxispiacon az online kassza bevezetése

Nem csak, hogy túlélték, de meg is erősödtek a taxitársaságok a közösségi autószolgáltatókkal vívott harcban. Bár a piac továbbra is az egyéni vállalkozókról szól, 2015-ben 13 százalékos árbevétel növekedésről számoltak be a taxitársaságok, ezzel a piacon működő cégek árbevétele megközelíttette a tízmilliárd forintot – mondta Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs vezetője A veszteséges évek után immár két évet zárt pozitív eredménnyel a szektor. A cégek árbevétel arányos eredményessége ugyanakkor minimális, ami részben a piac telítettségének, részben az egyéni vállalkozók körüli szürkegazdaságra vezethető vissza.

Az online kassza 2017-es bevezetése miatt vélhetően komoly átrendeződés várható. A szürkegazdaság visszaszorulásával a nagyobb társaságok tovább erősödnek, és összességében mindenki magasabb bevételekről és adókról fog beszámolni. A legalizált forgalom ugyanakkor kellemetlenül fogja érinteni azokat az egyéni vállalkozókat és mikrovállalkozásokat, akik eddig csak ügyeskedéssel tudták kitermelni a költségeiket.

A megugró bevételek vélhetően magas cégtörlési számmal fognak párosulni, de összességében tisztulni fog a piac, ami mind a taxisok, mind az utasok, mind az ország gazdasága szempontjából hasznos – mondja az Opten szakértője.

A szektorban jelenleg mintegy nyolcszáz cég működik közel kétezer alkalmazottal, de az ágazat gerincét a mintegy hatezer egyéni vállalkozó adja. Az online kasszarendszer bevezetésével vélhetően az egyéni vállalkozók szerepe csökkenni fog, de drasztikus változások azért vélhetően nem várhatóak.

taxitársaság Uber taxi
Kapcsolódó cikkek