Cégvilág

Nagy pénzhez juthat a buszgyártó

Hatalmas hitelmegállapodást kötött a kínai BYD a China Development Bankkel – tudta meg az ügyhöz közelálló forrásokból a Bloomberg. A megállapodás értelmében az állami fejlesztési bank összesen 60 milliárd jüan (8,9 milliárd dollár) értékben nyújt kölcsönt a legnagyobb kínai elektromosautó-gyártónak, egysínű vasutak fejlesztésére.

A Warren Buffett befektetői holdingját, a Berkshire Hathaway-t is részvényesei között tudó BYD korábban mobileszközökhöz gyártott akkumulátorokat, mielőtt beszállt volna az elektromos autók üzletágába. Elnöke, Wang Chuanfu idén nyáron egy Bloomberg-interjúban mondta el, hogy a következő nagy növekedési területüknek az egysínű vasúthálózatokat tartják. Ezek főleg azoknak az ottani mércével mérve kisebb  kínai városoknak jelenthetnek megoldást a túlzsúfolt közlekedésre, amelyek nem engedhetik meg maguknak a metróépítést és -üzemeltetést. A közutak fölé emelt egysínű vasút hatodannyiba kerül, mint a metró – fejtette ki akkor Wang, hozzátéve: a kisebb városokban átlag évi 15 százalékkal nő a gépkocsik száma, miközben az úthálózat csak 1 százalékkal bővül.

A BYD Magyarországon is terjeszkedik: Komáromban hozza létre első olyan európai gyárát, ahol elektromos buszokat szerelnek majd össze. A 20 millió eurós (mintegy 6,2 milliárd forint) beruházáshoz a kormány 925 millió forint támogatást ad – írta az MTI. A termelést jövő év elején akarják beindítani, az első időszakban évi kétszáz buszt állítanak elő.

buszgyártó
Kapcsolódó cikkek