Cégvilág

Nagyobb kedvezményt kérnek a taxisok

A nettó árból szeretnének kedvezményt kapni a taxisok az on­line pénztárgépek beszerzéséhez – mondta a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Javaslatukat el is küldték a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, ahol a támogatási rendeletet készítik: eszerint ötvenezer forintos támogatásban részesülnek azok a szolgáltatók, amelyeket januártól online pénztárgép alkalmazására, vagyis most ilyen kassza megvásárlására köteleznek. A rendelet tervezete a kereskedelmi szektornak korábban biztosított kedvezményrendszerrel számol, és a bruttó árból teszi levonhatóvá a támogatást. A taxisok arra hivatkozva javasolják a nettó árból számított kedvezmény levonását, hogy ők eddig sem igényeltek vissza áfát, míg a kereskedőknél ez lehetséges.

A taxisok javaslata 14 ezer forintos kedvezményt jelentene ahhoz képest, mintha a bruttó árból vonhatnák le a kedvezményt. A megfelelő pénztárgépet nettó 124 500 forintért árulják, az áfás ár 158 ezer forint körüli. Ha ebből vonnák le az 50 ezer forintos támogatást, akkor 108 ezer forintot kellene fizetni, míg ha a nettó összegből, vonnák le a kedvezményt, és arra rakódna a 27 százalékos áfa, akkor 96 ezret kellene fizetni a taxisoknak a kasszáért. Márpedig a húszezer taxis kisvállalkozónak ez is számottevő kedvezményt jelentene – emelte ki Metál.

A támogatási rendelet minden bizonnyal nem lesz szektorspecifikus, vagyis ha a jogszabályba bekerülne az említett beszerzési konstrukció, akkor ezzel a taxis javaslattal további tízezer vállalkozást juttathatnának kedvezményhez.

A taxisok most abban bíznak, hogy rövidesen megszületik a – véleményüket is figyelembe vevő – rendelet, amely ezt követően nyolc nap múlva lépne hatályba. Ezek után rohamozhatnák meg a taxisok a pénztárgép-kereskedő vállalkozásokat. Ha nem lenne elegendő online kassza a piacon, azt a szövetség jelezné a jogszabály alkotónak, hisz emiatt a szolgáltatói szektor nem kerülhet hátrányos helyzetbe – emelte ki Metál.

A taxisokat nem érte meglepetésként az online kassza kiterjesztése, és bár a korábbi tárgyalásaikon azt képviselték, hogy a taxiórák jelenleg is alkalmasak arra, hogy hatóságok a szükséges – például pénzügyi adatokat – kinyerjék, most fájó szívvel, de elfogadják az online kassza bevezetését.

Kiterjesztik az online kassza használók körét

Január elsejétől a gépjárműjavítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár és alkatrészeinek kereskedelmét, javítását, a plasztikai sebészeti tevékenységet, a diszkó, táncterem működtetését, a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszázsszalonoknak, fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak kell online pénztárgéppel kiállított nyugtát adniuk.


Metál Zoltán online kassza taxis Országos Taxis Szövetség
Kapcsolódó cikkek