Cégvilág

Újabb drónokkal támad a DJI

Két újabb drónt mutatott be a DJI a múlt héten. A kínai vállalat a nyolc hónapja debütált Phantom 4 frissített változatával, a Próval, valamint a profi filmeseknek szánt Inspire új verziójával lepte meg a piacot. A cég bejelentése azért is meglepő, mert októberben, illetve november elején két másik drónt is bemutattak, vagyis meglehetősen sűrűn követik egymást az új modellek.

A DJI a világ legnagyobb dróngyártójának számít, és a most bemutatott eszközökkel az igényesebb, valamint a profi felhasználóknak igyekeztek kedvezni.

A Phantom 4 Pro az elődjéhez képest fejlettebb kamerát, hosszabb üzemidőt és további intelligens repülési módokat kapott. A kamera 20 megapixeles 4K-s videók készítésére is képes, emellett a szenzor alkalmas arra, hogy a korábbinál jobban kiegyensúlyozza a fényváltozásokat, vagyis a világos és sötét átmeneteket. Az eszköz fél órát képes a levegőben tölteni egy feltöltéssel – két perccel többet, mint elődje –, és akár 72 kilométer/órás sebességre is képes. A drónhoz egy 5,5 colos kijelzővel ellátott irányítóegység jár, a képernyő a gyártó közlése szerint alkalmas arra, hogy napfényes időben is követni lehessen a robotrepülő által készített felvételeket. Az ára is azt jelzi, hogy elsősorban nem az amatőr felhasználókra számítanak, hiszen közel 1500 dollártól indul, a fejlettebb vezérlővel árult modell pedig majdnem 1800 dollár.

A DJI másik újdonságát pedig kimondottan a profi filmkészítőknek szánták, amit egyrészt az ára is jelez – az alapváltozat 3000 dollár, de egy speciális kiegészítővel felmehet 6200 dollárra –, másrészt a megerősített váz, illetve az egészen megdöbbentő repülési képességek. A drón akár 107 kilométer/órával is közlekedhet, és közel 5000 méter magasságba tud emelkedni.

A gyártók a nagyobb magasságban tapasztalható hideg elleni védekezésként egy belső fűtőrendszert is kialakítottak. Az Inspire 2 legfeljebb 25 percet képes repülni egy feltöltéssel. A készülék legnagyobb újdonsága, hogy két kamerát kapott, az egyik a felvételek készítésére szolgál, a másikkal pedig az irányító követheti, hogy az adott pillanatban merre néz a drón. Vagyis az Inspire 2-t egyszerre használhatja a rendező vagy az operatőr, illetve a pilóta.

Drón dji
Kapcsolódó cikkek