Az FGSZ Zrt. frissítette azt a korlátozási tervét, amelyben leírja, hogy gázellátási zavar esetén mely fogyasztók milyen mértékben és milyen sorrendben zárandók ki a gázellátásból. E zavarok közül csak egy a válsághelyzet: megeshet az is, hogy egy vagy több felhasználó tartósan több gázt vételez, mint amennyi rendelkezésre áll, de az is, hogy a gázigény nagyobb, mint ami kielégíthető a rendszer kapacitásaival, ezen felül pedig műszaki zavar is keletkezhet. Korlátozás esetén magának a felhasználónak kell kevesebb vételeznie – vagy semennyit sem –, vagyis nem a rendszerüzemeltetőnek kell lépnie.

A korlátozási besorolást az FGSZ-nek mint rendszerirányítást végző szállítási rendszerüzemeltetőnek kell összeállítania, és rendszeresen megújítania. A legújabb listát most hagyta jóvá a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely rábólintott három további társaság ezzel kapcsolatos kérelmére is. Az Alcoára és a Mol Petrolkémiára eddig a kategóriájukon belüli maximális korlátozhatóság vonatkozott, mostantól viszont már nem ez a helyzet. A Molhoz tartozó Dunai Finomító (Dufi) a termelése egy részével be kívánt kerülni a nem korlátozható kategóriába, ez is megtörtént. A százhalombattai finomító kérésének a benzin- és gázolaj-szolgáltatás mint közszükségletet kielégítő folyamatos szolgáltatás fenntartása érdekében tett eleget a hivatal.

Korábban csak öt korlátozási kategória létezett, ma már nyolc van. A lakosság azonban kategórián kívüli, azaz nem korlátozható, ahogyan adott határig a rendszerüzemeltetők és egyes közellátók, például az egészségügyi és a bentlakásos intézmények, valamint bizonyos erőművek sem. Az alapelv az, hogy előbb a könnyebben nélkülözhető tevékenységek gázellátása csökkenjen, illetve azoké, amelyek át tudnak állni más tüzelőanyagra is, azokét viszont minél később korlátozzák, amelyek működése a lakosság és egyes kommunális szolgáltatások biztonságát érintheti. Egy-egy kategória gázfelhasználóitól csak akkor lehet megkezdeni a gáz megvonását, ha már kimerültek az előző kategóriában a korlátozás lehetőségei. Egy fogyasztó a tevékenységétől és az alternatív tüzelési lehetőségétől függően több korlátozási kategóriába is besorolható. Jó példa erre a Dufi, amely a termelésének csak egy részével kapcsolódik a közellátáshoz.

Az I. kategóriába tehát olyan társaságok kerültek be, amelyek áramtermelő engedéllyel rendelkeznek, vagy kötelesek tartalék energiaforrás-készlettel rendelkezni. Amikor megkapják a korlátozási utasítást, akkortól kezdve négy órájuk van a más tüzelőre való átállásra vagy a leállásra. Ez az időtartam csak a IV. és a későbbi kategóriába tartozóknál nő nyolc órára. A VIII., tehát az utolsó csoportot a lakosság számára élelmiszert gyártó vállalatok alkotják, kivéve az alkoholos és az üdítőitalok előállítóit.