Cégvilág

Ingatlanfejlesztő céget hozott létre a magasépítő

Szétválik az osztrák tulajdonú Strabag magasépítő cége, a tavaly csaknem 57 milliárd forint árbevételt elérő Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. – döntött a Spittalban bejegyzett anyacég. A változatlanul fennmaradó társaság, a Strabag-MML jelenlegi, 8,8 milliárd forintos saját tőkéjéből félmilliárdot visz ki az újonnan létrejövő Strabag-Generálépítő Kft. A mérlegtervezet szerint a 10,3 milliárd forint kötelezettségállományból a Strabag-MML-re 8,2 milliárd, a Generálépítőre bő 2 milliárd jut. A könyvekben szereplő 25,8 milliárd összes követelésen 19,6-6,2 milliárdos arányban osztoznak.

A Strabag-Generál ugyancsak magasépítő cégként működik majd, irodaházak mellett lakásépítést is vállal. Az osztrák cégnél azzal kalkulálnak, hogy a megrendéleseik egyre inkább eltolódnak a magánszektor felé. A Közbeszerzési Értesítő eredményhirdetései alapján már idén is kevesebb közpénzes pályázaton futott be a Strabag, mint az előző években. Az idei nyeremények közé tartozik mindazonáltal a 14 ezer fő befogadóképességűre tervezett székesfehérvári Sóstói Stadion 12,6 milliárd forintos kivitelezése. De jutott az osztrák magasépítőnek a Liget Budapest projektből egy négymilliárd forintnyi munka is, és – a West Hungária Bau Kft.-vel közösen – a győri Széchenyi Egyetem 7 milliárdos kollégiumi projektje.

A Strabag-MML tavaly 2,5 milliárd forint nyereséget könyvelt el, az anyacég az eredménytartalék igénybevételével 5 milliárd osztalékkivétről döntött. Mint korábban megírtuk, az osztrák építőipari mamut három – együttesen 150 milliárdos forgalmat elérő – leánycégéből összesen több mint 13 milliárdot vett ki osztalékágon, illetve tőkecsökkentés formájában.

ingatlanfejlesztő Strabag
Kapcsolódó cikkek