Cégvilág

Koncesszióba kerülhetne a ferihegyi vasút

A fejlesztési miniszternek jövő év szeptember 30-ig kell gondoskodnia arról, hogy elkészüljön a ferihegyi vasút engedélyes terve – derül ki a Magyar Közlöny legújabb számában megjelent kormányhatározatból. (Az engedélyes terv általában körvonalazza a beruházást, amelyet a később megszülető kivitelezési tervben pontosítanak.) A tervek szerint Ferihegyet bekapcsolnák az országos vasúthálózatba, vagyis nem egy önálló vonalat hoznának létre, csak egy, a főváros és a reptér közötti pályát építenének ki. Ezért a 100a számú, Budapest–Szolnok vasútvonalon Kőbánya-Kispest és Monor állomások között új kétvágányú vasútvonalat építenének ki, egy átmenő vasútállomás kialakításával.

A kormány tehát egy 29 kilométeres új vasúti pálya kiépítését részesíti előnyben, amely a Budapest–Cegléd–Szolnok vasúti vonal új nyomvonala is lesz, mint azt korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta. Eszerint például a Debrecenből érkező vonatok is „bekanyarodnának” a repülőtér felé, miközben ingajáratokat is közlekedtethetnének a szakaszon. (A kormányhatározat szerint ugyanis az infrastuktúrát úgy kell megtervezni, hogy ingajáratok üzemeltetésére is alkalmas legyen.) A vonatok 20 percenként járnának a vonalon, és 18-20 perc lenne a belváros és a reptér közötti menetidő – ismertette Lázár János. A beruházás milliárdos nagyságrendű lenne.

A kormányhatározat szerint a fejlesztési tárca vezetőjének 2017. május 31-ig nemcsak a megvalósítás és a lehetséges finanszírozás részletes ütemezését kell megterveznie, hanem a repülőtéri átmenő állomásra érkező és onnan induló vasúti személyszállítási szolgáltatások koncesszióba adásának lehetőségét is meg kell vizsgálnia, sőt azt is, hogy az ebből származó bevételeket miként lehetne bevonni a beruházás finanszírozásába. Információink szerint ez jelenleg elméleti opció, és alapvetően a költséghatékonyság állhat az elképzelés mögött, vagyis azt kell a tárcának megvizsgálnia, hogy lehet-e ennek a konstrukciónak üzleti alapja.

ferihegyi vasút
Kapcsolódó cikkek