Cégvilág

Megtorpant a kiskereskedelem, de nagy karácsonyi rohamra számítanak

Októberben váratlanul lelassult a kiskereskedelem növekedése. Decemberben viszont túllépheti az ezer milliárd forintot a boltok forgalma.

Váratlanul lelassult a kiskereskedelmi üzletek forgalmának növekedése októberben: éves összevetésben csupán 2,6 százalékkal emelkedtek az eladások, a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt, ami jelentősen elmarad az idei átlagos 4,8 százalékos ütemtől – közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A leglátványosabban az Marczinkó Zoltánestek vissza: szeptemberben még 7,7 százalékkal nőtt a forgalom a benzinkutakon, októberben már csak 1,2 százalékkal. A szakértők szerint ebben nagy szerepet játszhattak az előrehozott vásárlások, ugyanis októberben emelkedett a benzin és gázolaj jövedéki adója egy új szabályozás alapján, tehát aki tehette, az szeptemberben többet tankolt az átlagosnál.

Ugyanakkor a másik két fő termékcsoport bővülési üteme is jelentősen lelassult. A szeptemberben végre megint magukra találó, 4 százalékos forgalomnövekedést produkáló élelmiszerboltok októberben megint lefékeztek 1,5 százalékra, amelynél rosszabb hónapjuk csak januárban volt, amikor csökkentek az eladások. Az iparcikkek növekedési tempója 4,6 százalékra lassult, pedig már a szeptemberi 5,2 százalék is a legszerényebb adat volt az idén.

A kereskedők ennek ellenére optimisták és arra számítanak, hogy az idén decemberben a kiskereskedelem túllépi az ezer milliárd forintos forgalmat a tavalyi 954 milliárd után – olvasható az Országos Kereskedelmi Szövetség előrejelzésében. Az utolsó hónapban a mikulás, a karácsony és a szilveszter, az ünnepi ételekhez szükséges élelmiszerek, valamint az ajándékok vásárlása egyaránt felfelé húzza a kiskereskedelem mérlegét. Az OKSZ decemberben 5 százalékos bővülésre számít, de nem zárja ki a nagyobb forgalmat sem, hiszen a keresetek eddig is 7-8 százalékkal nőttek, ráadásul sok területen év közben is folyamatos volt a bérek emelkedése, decemberben pedig sok helyen prémium is jár a munkavállalóknak.

Nem lepődne meg az ezer milliárd forint feletti decemberi forgalmon Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára sem, aki az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek adatai alapján csak közvetlenül karácsony előtt indul a bevásárlási roham, így ennek hatása a decemberi adatokban mutatkozik majd meg. A helyettes államtitkár szerint az idén egyértelműen erősödött a lakosság vásárlási kedve, az emberek az elmúlt években elhalasztott vásárlásaikat most pótolják, ezért folytatódhat a fogyasztás bővülése. A bértömeg-növekedés és az emelkedő lakossági bizalom következtében 2016-ban a háztartások fogyasztási kiadása a konvergenciaprogramban előre jelzett 3,9 százaléknál nagyobb mértékben emelkedhet.

üzemanyag Marczinkó Zoltán Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vásárlás kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek