Elrendelte a bíróság a Rác Nosztalgia Kft. felszámolását. Ezzel az állami Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. kezébe került a fővárosi Rác fürdő és hotel komplexumát – annak idején mintegy 9 milliárd forintból – újjáépítő mindkét cég sorsa, illetve a döntés, hogy nyílt vagy zárt körű pályázaton hirdetheti meg a vagyont. Mint korábban közöltük, a Rác Beruházó Kft. felszámolását már augusztusban elrendelték, a két társaságot pedig stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány még júniusban.

Néhány hónapja még arról szóltak a hírek, hogy a magánbefektetők próbálkozása eredménnyel járt, kínai befektető menti meg a hatodik éve nyitásra váró luxuskomplexumot. A Napi.hu a pekingi székhelyű Towercrest Groupot nevezte meg vevőként, információja szerint a pénz már Magyarországon, ügyvédi letétben van, csak a főváros jóváhagyása kell az üzlethez.


A főváros valaha közösen fejlesztette a luxusfürdő- és hotel­komplexumot a magánbefektetőkkel: ad­ta a régi fürdőt és a területet, így 25 százalékos közvetett részesedése volt a beruházó Rác Nosztalgiában. A beruházás zömét közpénzből finanszírozták, 750 millió forint volt az állami támogatás, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mintegy 7 milliárd hitelt adott, a magánbefektetők pedig közel másfél milliárddal szálltak be. Miután az állami bank felmondta a kölcsönszerződést, a két cég csődöt jelentett 2012-ben. A konfliktus rendeződni látszott, amikor a főváros és a magánbefektetők csődegyezséget kötöttek. A terv az volt, hogy a főváros 33 százalékos diszkontáron kivásárolja a 7 milliárdos MFB-hitelt, a magánbefektetők rendezik a 3 milliárdos egyéb sorsát, és kivásárolják a főváros Rác Nosztalgia-beli kisebbségi részét. Az ügylet végén a magánbefektetők kapták volna a hotelt, és 30 évi hasznosításra a fürdőt, de a fürdő mindenképpen a főváros birtokába került volna. Ez nem sikerült, és a Fővárosi Közgyűlés tavaly nyáron kezdeményezte a két cég felszámolását.
A városháza vezetése akkor azzal számolt, hogy a fürdőt már az eljárás alatt meg lehet nyitni.