Cégvilág

Nem büntet a NAV

A taxik zömében már működik az online kassza, az adóhatóság pedig ellenőrzi is azok használatát, úgy tűnik, egyelőre inkább segítésnyújtás és nem retorzió céljából.

A taxik többségében már van on­line kassza – mondta a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Akik jogosultak voltak a beszerzéshez nyújtott ötvenezer forintos támogatásra, és a törvényes határidőig, vagyis tavaly december 31-ig igényelték a pénztárgépet, azok hozzá is jutottak.

A szűkös határidő miatt a taxisoknak nemritkán hosszabb sorokat kellett kivárniuk a szervizeknél, annak ellenére, hogy a műhelyekben hosszabb nyitvatartással várták a vállalkozókat. Metál Zoltán hangsúlyozta: a 9500 taxiból mintegy hétezerbe szereltek be online kasszát, azoknak pedig, akik nem rendelkeznek online pénztárgéppel – a többi szolgáltatói szektor szereplőihez hasonlóan –, számlát kell adniuk, és havonta tételes bevallást kell készíteniük, amit be kell benyújtaniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). (Az online kasszára kötelezettek közül például a szervizek egy része is ezt a megoldást választotta.)

A Főtaxi franchise partnereinek körülbelül 85 százaléka rendelkezik már online kasszával, de néhányan nem jutottak pénztárgéphez 2016. december 31-ig. Ők viszont rendelkeznek az online pénztárgép megrendelését igazoló dokumentummal – mondta lapunknak Vízy András, a társaság szóvivője. Amíg nem vehetik át a pénztárgépet, addig minden fuvarról számlát állítanak ki a rendelkezés értelmében. Vízy szerint egy-két hét múlva mindenki rendelkezik majd online kasszával.

A City Taxinál is beszerelték az autók többségébe az online pénztárgépet, csupán néhány tucatnyian választották a havi számlaösszesítő készítését – mondta Tamás Miklós, a City Taxi elnöke. Még nem hallott a kollégáitól arról, hogy ellenőrizték volna taxisaikat a szakemberei. A Főtaxi szóvivőjétől viszont megtudtuk, hogy a NAV munkatársai több alkalommal ellenőrizték a taxisokat, segítőkészek voltak, és nem a büntetés volt a céljuk. Ezt támasztotta alá a NAV is: a hatóság azt válaszolta a Világgazdaság kérdésére, hogy a szabályok betartását az online pénztárgéphasználatra vonatkozóan is vizsgálják. Kiemelték: „Ezek az ellenőrzések az újonnan kötelezettek tekintetében az év elején a jogalkalmazást segítik, a cél nem a bírságolás, hanem a helyes jogalkalmazás támogatása.” Szerettünk volna több részletet is megtudni a NAV-tól – mit tapasztalnak az ellenőrzésekkor, illetve hogy a vállalkozók számíthatnak-e a hivatal méltányosságára –, de a hatóság további kérdéseinkre nem válaszolt. Szakmai körökben arra számítanak, hogy először inkább azokat a taxisokat ellenőrzik, akik nem igényeltek online kasszát, vagyis havi elszámolásra kötelezettek.

NAV online kassza taxis taxi
Kapcsolódó cikkek