Cégvilág

Springsteen, a Főnök

A világ könnyűzenei krémjéből jut egy kevés Magyarországnak is, ma már nem csak a kiérdemesült haknizenekarok buliznak nálunk. Igaz, a színvonallal így is akad néha egy kis gond.

Az már a tavalyi első fél év után sem volt kérdés, hogy 2016 koncertkirálya Bruce Springsteen lesz, a „Boss” az E Street Banddel utazza körbe Amerikát. Tavaly 268 millió dollárt zenélt össze, ami alkalmanként átlagosan 4 millió dolláros bevételt jelentett neki és csapatának, valamint a szervezőknek – derül ki a Pollstar éves összesítéséből.

Ő maga mintegy 60 millió dollárt tehetett zsebre. Springsteen egy ingyenkoncertet boldogan adott volna az új amerikai elnök beiktatási ceremóniája kapcsán, csakhogy erre nem kapott felkérést a közismerten demokrataszimpatizáns zenész.

A második helyre befutó Beyoncénak viszont érdemes lenne elbeszélgetnie a menedzsmentjével, az összeénekelt 256 milliónak ugyanis a Forbes szerint az ötöde sem landolt a számláján. „Elődje”, Katy Perry a 2015-ös év legjobban kereső popzenésze volt, ő majd másfél éven át turnézott a Prism című lemezével, s eközben 205 millió dollár bevételt hozott össze. Számára a tavalyi a feltöltődés éve volt, de így is összejött 41 millió dollár, nem kis részben a H&M-mel és a divatékszereket forgalmazó Claire’sszel kötött reklámszerződése révén.

A világ legdrágább koncertjeit a Rolling Stones adja, fellépésük 9,1 millió dolláros bevételt generál. Félévkor egy másik Stone, a The Stone Roses brit zenekar tízmillió feletti gázsijával még előttük volt, de az év végére kifáradtak. Magyarországon csak valami csoda folytán élvezhetnénk élőben a zenéjüket, akkor, ha menedzserük nem ragaszkodna az újabban bevett 6,3 millió dolláros fellépti díjhoz a 34. évét taposó alternatív brit banda esetében. A Magyarországon koncertező zenészek közül a legelőkelőbb helyen a Black Sabbathot találjuk.

A gitáros Toni Iommi súlyos betegsége okán a közönségtől világ körüli turnéval búcsúzó zenekar tagjai 74 millió dollárt tehettek el nyugdíjas napjaikra, de a Budapesten is fellépő heavy metal zenekar az idén még utazik. Rajongóik legnagyobb örömére Iommi is meggyógyult, így könnyen meglehet, a veterán Ozzy Osbourne-nal együtt eljátszhatják még jó párszor a Never Say Die-t, és gyarapíthatják jövedelmüket.

Kilencmillióval kevesebbet koncertezett össze a szintén brit Muse zenekar, amely már második alkalommal lépett fel a Sziget Fesztiválon. A közönség tőlük nem sajnálta a pénzt, annál inkább Rihannától, aki a hírek szerint egymillió dollárért adott rövid, de feledhető haknit – telt ház előtt.

A barbadosi énekesnő ehhez még hatvanat tett hozzá, a Pollstar adatai szerint hasonló tarifával. A The Cure 47 milliót kasszírozott, eközben egyszer a Papp László Aréna közönségét is elbűvölte. A Red Hot Chili Peppers ősszel két koncertet is adott Budapesten, náluk az átlagos bevétel 1,7 millió dollár volt alkalmanként.

Ők 46 milliót kerestek, de a koncertsorozatuk csak idén áprilisban ér véget az észak-amerikai fellépésekkel. Ugyanennyit hozott össze az idén 75 éves Barbra Streisand is, igaz, ő nem 80, hanem 260 dolláros átlagos jegyárak mellett. Az Axl Rose-t a turnéjára a mikrofon mögé szerződtető AC/DC 40 milliót szedett össze, míg a nálunk ismét nagy sikert arató kanadai Bryan Adams 37 millióval zárta az évet. Az irodalmi Nobel-díjat elnyerő Bob Dylan 17,5 millió dolláros koncertbevételével épphogy befért a top 100-ba.

Dylan pénzének tízszeresét vitte haza Taylor Swift, aki ezzel a legjobban kereső könnyűzenész volt a 2016 júniusával zárult egy év összesítése szerint. Az énekesnő nemcsak a hangjával, arcával is pénzt keres, a Coca-Cola, az Apple termékeihez, valamint a divatos Keds cipőkhöz adja a nevét és mosolyát. Egy irányban halad a második One Direction, az ő bankszámlájukon 110, míg a harmadik Adele-én 80,5 millió dollár csapódott le.

Roling Stones zeneipar Bruce Springsteen
Kapcsolódó cikkek