Cégvilág

Tízezrével költöznek át a bankárok

Alig fél évvel a Brexitről tartott népszavazás után már nem az a kérdés, hogy elveszíti-e London Európa gazdasági fővárosának szerepét, hanem az, hogy hova vándorolnak a Cityből a nagy pénzintézetek Nagy-Britannia közelgő európai uniós kilépése miatt. E tekintetben a két legfontosabb versenytársnak pillanatnyilag Frankfurt és Párizs látszik.

A francia főváros vezetése már a népszavazás utáni napokban több ezer levélben kereste meg a brit cégeket. Ezekben Párizs pénzügyi lehetőségeinek ecsetelésével csábítgatták magukhoz a szigetországi vállalkozásokat.

Ugyan a versenybe beszállt Luxembourg, Amszterdam és Dublin is, de a másik nagy esélyesnek Frankfurt számít, amely ma már nemcsak Németország, de a kontinens egyik legfontosabb pénzügyi, közlekedési, kereskedelmi és kulturális központja is. Itt székel az Euró­pai Központi Bank, valamint itt található Európa egyik legnagyobb tőzsdéje, a Deutsche Börse és a világ legnagyobb határidős börzéje, az Eurex.

A Bloomberg tegnap azt írta, Párizs húszezer bankárt csábíthat el Londonból.

A hírügynökség a francia érdekekért erőteljesen lobbizó cégre, a Paris Europlace-re hivatkozva azt közölte, hogy heteken belül valóságos gazdasági kivándorlás kezdődhet meg Londonból. Ugyanakkor a francia főváros elöljárói februárban számos megbeszélésen is részt vesznek a londoni pénzintézetek vezetőivel.

A verseny akkor gyorsult fel, amikor Theresa May brit miniszterelnök tavaly novemberben bejelentette, hogy idén március végéig formálisan is kezdeményezik a Brexitet. A londoni bankárok pedig arra figyelmeztettek, hogy mindenképpen új irodákat hoznak létre bárhol az Európai Unióban még azelőtt, hogy Nagy-Britannia 2019-ben kilép az államszövetségből. May mindenesetre azt ígérte, a lehető legelőnyösebb helyzetbe szeretné hozni a bankokat – igaz, részletekbe nem bocsátkozott.

A Paris Europlace ezzel szemben rendületlenül sorolja a Párizs melletti érveket: földrajzi elhelyezkedéséhez, méretéhez, valamint globálisan is jelentős szerepéhez hozzáadódik még, hogy 180 ezer pénzügyi alkalmazott dolgozik a Szajna-parti városban, ahol a régió legnagyobb kötvénypiaca is működik, továbbá a második helyen áll a vagyonkezelő menedzserek száma tekintetében.

Brexit Bank of England City
Kapcsolódó cikkek