BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszafizette a TV2 az eximes hitelt

A TV2 lecserélte a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt.-től kapott hiteleit, így az állami hitelintézet helyébe egy kereskedelmi bank lépett – tudta meg a Világgazdaság. Az állami tulajdonú Eximbank hitelszerződéseiből eredő kölcsönöket teljes mértékben visszafizette a televíziós társaság a banknak. Értesülésünk szerint az új hitelszerződéseket még tavaly decemberben aláírták.

Korábbi sajtóhírek szerint összesen csaknem nyolcmilliárd forintot folyósított az Eximbank a TV2-nek, illetve a csatorna tulajdonosának. Első lépésben az állami pénzintézet még 2015 novemberében 21 millió eurót, azaz 6,72 milliárd forintot adott a TV2 tulajdonosának, a Magyar Broadcasting Co.-nak a televízió megvásárlásához. Vajna András (Andy Vajna) az Eximbank és egy másik hitelintézet mellett saját vagyonából finanszírozta a tranzakciót. (Az Eximbanktól a cég „versenyképességet javító belföldi befektetési hitelt” kapott, erre egy 2013-as kormánypárti törvénymódosítás adott lehetőséget, hiszen korábban az Exim kifejezetten az exportot támogatta.)

Ezt követően tavaly áprilisban a TV2 Média Csoport Kft.-t újabb 1,2 milliárd forinttal segítette ki az Eximbank. Ezzel az állami bank lényegében megelőlegezte a TV2 reklámpiaci bevételeit, azaz forgóeszközhitelt adott a tévétársaságnak. Tavaly decemberben tehát ezeket cserélte kereskedelmi banki hitelekre a TV2. A cégcsoport struktúrája is megváltozott az év végén. A cégbíróság 2016. december 31-i hatállyal bejegyezte a TV2 Kft. és az Interaktív Kft. összeolvadását a TV2 Média Csoport Zrt.-be, így a cég az év elejétől TV2 Média Csoport Zrt. néven folytatja tevékenységét. A TV2 Zrt. élén egy öttagú igazga­tóság áll, amelynek elnöke Vajna András.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.