Cégvilág

Felfelé bővülhet a József Attila-lakótelep

Nemzetközi tervpályázatot ír ki a József Attila-lakótelep megújítására a ferencvárosi önkormányzat, amely az elöregedett lakótelepnek településrendezési és építészeti eszközökkel akar vonzó jövőképet biztosítani.

Tizenötmillió forintos összdíjazású az a hét végén kiírt nyilvános tervpályázat, amelyet történelmi jelentőségűnek nevezett Bácskai János polgármester, mivel egyelőre példa nélküli módon fogja egy magántulajdonú házakból álló lakótelep jövőjét befolyásolni. A tenderről szóló tájékoztatón elhangzott: a IX. kerületiek egyharmadának lakóhelyéül szolgáló terület - finoman szólva - megérett a rehabilitációra, amire már jóideje készülnek, nem véletlenül van tiltva a lapostetők beépítése, ugyanis az egyik legöregebb pesti lakótelepnek a tervpályázat révén akarnak mintákat és egységes koncepció mentén új arculatot felvázolni.

Az ötven-hatvan éve nem létező és kifelejtett szolgáltatások pótlására is szükség van, az üzlethelyiségek nélkül épült városrész egyik fő gondjára, egységes utcai áruspavilonok formájában szeretnének megoldást találni, mert a földszinti lakásokat már nem lehet gazdaságosan kiváltani. A lift nélküli négyemeletes házakra ötödik szint épülhet, annak bevételéből hőszigeteléshez, és lifthez juthatnak.

A polgármester hangsúlyozta, a rehabilitáció időigényes, és sokba kerül, a Középső-Ferencváros többszörös díjnyertes megújítása például több mint két évtized alatt egymilliárd eurónyi, egyharmadrészt közpénzt mozgatott meg, és még mindig van ezer komfort nélküli lakás ott.

A József Attila-lakótelep megújítását célzó pályázatról márciusra lakossági fórumot hívtak össze, az ott felmerülő igényeket is beépítik a kritériumokba, és azok teljesítését az elbírálás során figyelembe veszik - hangsúlyozta Szűcs Balázs, Ferencváros főépítésze, aki az egységes tájépítészeti és kertépítészeti koncepciótól a szakma összefogását is reméli. Kiemelte, nem ötletpályázatot hirdettek, hanem tervezési szerződéssel zárulót, amely a lakótelep új építési szabályzatának alapja lesz.

A 8,5 ezer - részben már egybenyitott - legfeljebb 50 négyzetméter körüli lakást magában foglaló területet szeretik a lakók, a korfa egyre mutatósabb, de a nagycsaládosoknak, vagyis a kettőnél több gyereket nevelőknek már csak felfelé terjeszkedve, a lapostetők beépítésével tudnak nagyobb otthont teremteni helyben. A pályázaton nyertes majdani koncepció a társasházakra nézve nem lesz kötelező, viszont új arculatot formál, és végre utat enged az egyes házak részéről már régóta szorgalmazott emelet-ráépítéseknek. A terület nagy problémájára, az M5 autópályáról menekülő többezer autóra és az Üllő úti zajvédelemre is megoldást várnak a településtervezőktől.

tervpályázat József Attila lakótelep ingatlan
Kapcsolódó cikkek