A Magyar Posta is munkaerő-utánpótlási problémákkal küzd, jelenleg is mintegy kétszáz folyamatban lévő álláshirdetésük van – tájékoztatta a Világgazdaságot a társaság. A piac többi szereplőjéhez hasonlóan a postánál is a logisztikai és a kézbesítői területen tapasztalható elsősorban munkaerőhiány, főként a központi régióban és Nyugat-Magyarországon. Emellett a postahelyekre, illetve az irányítási területekre is vannak meghirdetett álláshelyeik.

A posta elsősorban a meglévő munkakörökre keres munkavállalókat. A betöltetlen álláshelyek jelentős része nyugdíjba vonulás vagy lemorzsolódás miatt szabadult fel. A fluktuáció mértéke munkakörönként és időszakonként változó, de az erősödő verseny miatt az elmúlt években enyhe növekedést tapasztaltak a Magyar Postánál.

A munkaerőhiányt álláshirdetésekkel, munkaerő-toborzásokkal igyekeznek orvosolni, emellett egyes munkakörökben, időszakonként kölcsönzött munkaerőt is bevonnak. A probléma egyelőre nem generális, mivel a munkaerőhiány egyes munkakörökben és egyes régiókban jelentkezik, ezért sokszor munkaerő-átcsoportosítással is kezelni tudják, tehát a vállalt szolgáltatásokat el tudják látni. A posta zömében alap- és középfokú végzettségű munkavállalókat, az irányítási területen meghirdetett munkakörökhöz pedig felsőfokú végzettséggel rendelkező kollégákat keres.


A társaság a munkakörhöz elvárt képzettségek megszerzését támogatja. Akit felvettek, annak az alapbéren és a pótlékokon felül a munkakörhöz tartozó ösztönző bért, valamint cafeteriajuttatásokat is biztosítanak.
Hogy egy átlagos levélkihordó mennyit keres, arról nem árult el konkrét információt a Magyar Posta, a társaság felső vezetésének havi bére viszont nyomon követhető a cég honlapján. A vezérigazgató havi alapbére ötmillió forint, míg a vezérigazgató-helyetteseké 4,2 és 3,6 millió forint között van. Mindehhez – az évente meghatározott feltételek teljesülése esetén – az alapbér 20 százalékának megfelelő prémium társulhat. Az igazgatóságot, a felügyelőbizottságot, a cégjegyzésre jogosult munkavállalókat és a „munkáltató működése szempontjából meghatározó jelentőségű munkavállalókat” is számba véve egyébként összesen 53 vezető tisztségviselője van a postának.

A foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma tavaly a harmadik negyedévben 29 636 fő volt, akik ebben az időszakban mintegy 17,26 milliárd forint juttatásban részesültek, ebből a vezetők 228,6 millió forintot kaptak, a többi az egyéb dolgozóké lett – derül ki a posta weboldalán található adatokból. Teljesítményhez kötött prémiumban senki sem részesült tavaly a harmadik negyedévben, sőt a vezetők egyforintnyi jutalmat sem kaptak ebben az időszakban, az „egyéb dolgozók között” viszont több mint egymilliárd forintot osztottak szét.