Cégvilág

Sztárfelszámoló a kempingüzletben

A Balaton partján terjeszkedik újabban Varga Jenő, az egykori felszámológuru és milliárdos üzletember.

A balatoni kempingeket üzemeltető Balatontourist Idegenforgalmi Kft. néhány hete új tulajdonoshoz, Varga Jenő egykori felszámoló, egyúttal milliárdos üzletember érdekeltségébe került. A cég valaha a Balaton körül 100 milliárd forintos turisztikai beruházást tervezett, a Jászai Gellért nevéhez kötött SCD-csoport ékköve volt, de a csoport megroggyanása után, 2012-től a kempingüzemeltető és a balatoni ingatlanportfólió nagyobb része a Turisztika Hungária Kft. tulajdonába került. Utóbbi, sebtében alapított céget a pécsi illetőségű Nagy Gábor jegyezte, tőle szerezte meg nemrég az üzletrészeket Varga Jenő, pontosabban az érdekeltségében álló Mobil-Miet Kft.

Varga Jenő, a sztárfelszámolóként számon tartott üzletember már korábban nyilatkozott arról, hogy visszavonul, és új üzletágba kezd, az idegenforgalommal próbálkozik. Pedig felszámolókarrierje csúcsán olyan rázós állami megbízásokat kapott, mint a Malév-vég menedzselése, és tavalyi nyugdíjba vonulásáig a stratégiailag kiemelt cégeket kezelő Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja volt. Ami a magánszférát illeti, ő alapította és tulajdonolta 2010-ig az egyik legtöbbet foglalkoztatott felszámolót, a Vectigalis Zrt.-t is.  Ez a cég egyike volt azoknak, amelyek részt vettek az SCD-portfólió, benne a Balaton körül felvásárolt két tucat kemping felszámolásában. Az egykori SCD-kempingek egy része elkelt az árveréseken, a többit eddig a Balatontourist üzemeltette. A mérlege alapján nyereségesen: 2015-ben bő 1,6 milliárd forint árbevételt ért el, adózott eredménye pedig 123 millió volt.

Nemcsak e nyereségesen működő SCD-hagyatékot, hanem két másik, Nagy Gábor jegyezte céget – a Balatontourist Camping Kft.-t és a Balatontourist Füred Club Camping Kft.-t – is megvásárolt Varga Jenő tavaly decemberben. Minél több Balaton-parti kempinget és egyéb ingatlant szeretnék üzemeltetni, illetve ellátni – válaszolta az egykori felszámoló a Világgazdaságnak a bevásárlást firtató kérdésre. Varga más módon is szaporítja a cégei számát, két új szerzeményéből egy-egy új társaság válik ki a cégbíróságnak leadott tervezet szerint. A Balatontourist Camping Kft.-ből az MMBTC Kft., amely a mérlegtervezet szerint magával viszi a 156 millió forintos saját csaknem 98 százalékát. A Balatontourist Füred Club Camping Kft.-ből pedig MMBFCC Kft. néven válik ki új társaság. Utóbbi a 49 milliós vagyonból bő 56 százalékot hasít ki. A kempingszolgáltatók klónozását az üzemeltetéshez szükséges hatékonyabb struktúra kialakításával indokolta Varga Jenő.

A volt felszámoló egy ideje készült már a profilváltásra: 2015 nyarán egyszerre három turisztikai céget is alapított, a Turisztika Befektető és Szervező Zrt.-t és két leánycéget, a Golden Tourist Balaton Üzemeltető Kft.-t, illetve a Mobil-Miet Kft.-t. Akkoriban balatoni szállodák, kempingek, strandok üzemeltetését, de más üzemeltetők kiszolgálására, a szakmunkák elvégzésére alkalmas csapatok szervezését is tervezte.

turizmus Balaton kemping felszámolás
Kapcsolódó cikkek