Cégvilág

A lakáspiacra is megérkezett a tavasz

Az év eleji forgalom a legtöbb részpiacon elérte a tavalyi éves időarányos mértéket, néhány vidéki városban és a főváros legtöbb kerületében élénk volt a forgalom, ami az árak további emelkedéséhez vezetett a tavalyi évhez képest.

A 2016-os év kiemelkedően jó volt a lakáspiacon az Otthon Centrum szerint, annak ellenére, hogy az év végére a hálózat értékesítési adatai alapján becsült mintegy 150 ezer tranzakció még mindig elmaradt a válság kirobbanása előtti évek átlagértékétől.  2017-re ennyi, vagy még ezt is kissé meghaladó tranzakciószámot vár az Otthon Centrum. Az adás-vételek száma tekintetében jellemzően a téli időszak és a legforróbb nyári hónapok a legkevésbé aktívak és általában a nyár végén, az ősz beköszöntével cserél gazdát a legtöbb lakás. 2016-ban a korábbi évekhez képest kiugróan sok adásvétel történt már a tavaszi hónapokban is. (A CSOK-adatok alapján is fellendülés várható!)

A 2017 első két hónapjának lezárt tranzakciói alapján elmondható, hogy a tavalyi év egészéhez viszonyítva nagyon sok részpiacon már elérte, vagy kicsivel meg is haladta az üzletkötések száma az előző évi időarányosan két hónapra vetített mértékét. Az árak tekintetében a főváros budai kerületeiben jellemzően a tavalyihoz hasonló átlagárak érvényesültek, míg a pesti oldalon néhány kerületben ezt meghaladó fajlagos árakat regisztrált az Otthon Centrum.


 
„10-18 százalék közötti növekedést tapasztaltunk a VI., a VII., a VIII., a IX. és a XIII. kerületben, valamint a XI. kerületben, míg a szintén népszerű Zuglóban (XIV. kerület) nem nőtt a társasházi lakások fajlagos átlagára a tavalyi év átlagárához képest” – fogalmazott Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. A tavalyi évben kiemelkedő piaci aktivitást mutató városokban, így pl. Debrecenben, Kecskeméten és Pécsett is 5-10 százalékos növekedés mutatkozott az átlagos négyzetméter árban. Az elemzési vezető ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelkezésre álló adatmennyiség még nem elégséges a piac egészére vonatkozó markáns vélemény kialakítására.

tranzakciószám lakáspiac lakásárak ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek