Cégvilág

Akár magyar piacra is kerülhetett a romlott brazil húsból

Akár hazánkba is kerülhetett abból a romlott húsból, amelyet Brazília exportált a világpiacra. Erre azután derült fény, hogy pénteken a brazil hatóságok több húsfeldolgozóban is razziát tartottak, mely során kiderült, a cégek romlott árut adott el, és ellenőröket fizetett le. A botrány a világ számos országát érintheti, a rossz húsból több mint 150 országba is juthatott.

Két húsfeldolgozó-óriáscégnél is szabálytalanságot fedezett fel a brazil rendőrség, amely komoly élelmiszerbotrányhoz vezethet szerte a világban – adta hírül a BBC.

A helyi hatóság a húscégek kapcsán többek között azt kifogásolta, hogy azok az egészségi előírásokat számos esetben megsértve működtek, értékesítésre szánt hústermékeiket pedig vegyszerrel (pl.: savval) kezelték, hogy ne lehessen megállapítani romlottságukat. És hogy mindez ne derülhessen ki, a cégek több mint 30 tisztviselőt és ellenőrt is lefizettek.

Az ügyészség szerint ennek a kenőpénznek egy része a kormánykoalíció két tagjához, a Progresszív Párthoz, illetve a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjához került. Blairo Maggi, mezőgazdasági miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, eddig összesen 33 kormányzati tisztségviselőt függesztettek fel azért, mert érintettnek vélték őket a húsbotrányban.

Eddig összesen 30 brazil húsipari nagyvállalatról derült ki, hogy részesei a botránynak, három gyárat azonnal bezárattak, míg 21-et szoros megfigyelés alatt tartanak. Érdekes, hogy a húsfeldolgozók annak ellenére jártak el a fent leírtak alapján, hogy a hús Brazília egyik fő exportcikke.

Michel Temer miniszterelnök az esetre reagálva megbeszélésre hívta a legnagyobb külföldi felvásárló diplomatákat. A sajtónyilvános vacsorán a kormányfő igyekezett meggyőzni vendégeit, hogy hiába a botrány, a brazil hús kiváló minőségű.

Blairo Maggi mezőgazdasági miniszter azt ígérte: hamarosan elkészítenek egy jelentését, amiből kiderül majd, hogy pontosan mely országok kaptak a romlott termékekből, mik voltak ezek, és honnan, melyik cégtől származtak. Az ügyben érintett húsfeldolgozó gyárak elsősorban Brazíliába, míg külföldön Kínába és Hongkongba exportáltak. A romlott húsból feltételezhetően az Európai Unió piacára is bőven kerülhetett, így akár még hazánkban is lehetett belőlük vásárolni.

A pénteki razziát egyébként csaknem kétéves nyomozás előzte meg, amiben összesen 1000 rendőr vett vett részt. A felderítés során összesen 194 helyen tartottak ellenőrzést a hatóságok, mintegy 38 letartóztatási parancsnak eleget téve.

JBS Brazília BRF Michel Temer romlott hús
Kapcsolódó cikkek